• Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size

Od potrage grad

od-potrage-grad'' Три кратка циклуса песама која се налазе у овој збирци представљају један зачуђен и отрежњујући поглед на људску способност самоповређивања. На оквирима поетског зарањања јесу циклуси ,,Удах“ (песме у коме лирско ,,ја“ поново долази до даха након дугог времена, враћа се додиру са заборављеном суштином) и ,,Ортега“ (сећање на шпанског филозофа, мирног и ведрог посматрача који нас учи да је свако од нас власник јединствене, повлашћене тачке са које може гледати на живот и свет, да је свако поседник јединствене истине). У средишту збирке, у дубини неких прошлих времена, налази се венац од ,,Седам песама заблуде“ који говори о оној врсти лутања у односима са другим људима која нас неминовно одводи у разочарење, тугу и лом. Дакле, један глас чврсто укопан у ширини сопствене самоће, на овим страницама гради град од потраге за самим собом. ''

 

Епилог једног кошмара

(из рецензије)

Светлана Штрбац је унутрашњи номад. Њен лирски субјект тражи заклон од необјашњиве патње која је прогони и притиска. Као некада стари номадски народи у потрази за средиштем света, и она прелази непрегледна пространства, али сопствене душе. Њен циљ је средиште бића. И као што први градови на Земљи настају од потраге за савршеним уточиштем, тако и овај песнички град настаје од потраге за самим собом. У души такође постоји идеално место, али оно засија тек кад се расути делови личности саберу у једно.

„Од потраге Град“ је мистична сублимација, епилог једног животног кошмара. Мада је настао на зиду плача, он се развио у мрежу вијугавих филозофских улица, које и даље врве од напетих емоција, али су окренуте животу. Када би неки читалац-намерник о њему писао бедекер, онда би морао истаћи неочекивани хумор који одзвања унутар ових бедема.

Братислав Вељић, писац