• Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size

           СТРАНИЦА У ИЗРАДИ 

 

 Хвала на разумевању

 

 


 

 

Новости

Поштовани и драги чланови Српског научног центра,

 Са задовољством вам преносимо новости у нашем удружењу:

- прикључили су нам се нови научници и аутори (Станица Милосављевић, Слађана Митровић, Драгољуб Марјановић, Милутин Мићић, Никола Демоња и Жарко Б. Вељковић),

- ауторски каталог на нашем сајту обогаћен је са петнаестак нових радова који обрађују занимљиве теме из српске традиције, историје и културе (читајте о етимологији пaлеонима Бар, четири предловенске реке из златиборског краја, Киљану, Порфирогенитовој Лонтодокли или Љутотуку, примерима променљивости личног имена у Срба, Светом Ахилију или Архилију, Тулмацима, српском имену Урош, о критици навода о Албанцима у уџбенику из историје, нашој традицији у језику и књижевности...) ,

 

- у галерији можете пронаћи фотографије које прате обреде Српске православне цркве.

Са жељом да се ускоро видимо и размотримо даље кораке сарадње,

 

Ивица Тодоровић 

Pozivno pismo za naučni skup

Forum za religijska pitanja Instituta društvenih nauka, Beograd

Narodni muzej Smederevska Palanka

Palanačka gimnazija

Pozivno pismo za naučni skup

VERA I ZNANJE

Pod pokroviteljstvom Opštine Smederevska Palanka i

Ministarstva za nauku, prosvetu i tehnološki razvoj Repbulike Srbije

(Smederevska Palanka, 24-26 jun 2016.)

Složeno pitanje o odnosu uma (ratio) i vere (fides), a pogotovo o odnosu prema božanskom biću kao principu i temelju svega što jest, staro je pitanje filozofije. Ono se javlja već u ranoj hrišćanskoj teologiji i njenoj potrebi da novu veru, racionalizovanjem pomoću filozofskih kategorija, učini razumljivijom i prihvatljivijom, posebno u obrazovanijim slojevima antičkog društva. To se pitanje poput crvene niti provlači kroz celu istoriju filozofije i teologije i, bez obzira na radikalne promene čovekovog položaja u svetu, ono ostaje i danas izazov ljudskom duhu u njegovoj avanturi neposustalog čuđenja (thaumazein) i njegovom nastojanju da pronikne u zagnetku bića i tajnu Boga.

Mnogi moderni filozofi i teolozi, kao i naučnici, smatraju da je odnos između znanja i vere, pogotovo u okviru srednjovekovnog mišljenja, iskusio niz tumačenja koja se ipak mogu svesti na tri osnovna stanovišta. Prvo stanovište predstavlja teorijsku koncepciju prema kojoj znanje i vera ostaju međusobno nezavisni, što ipak ne isključuje da su oni u zasnivanju svojih fundamentalnih principa upućeni jedno na drugo. Prema drugom stanovištu, znanje i vera se mogu razdvojiti jedno od drugog, tako da se rešenje problema znanja i verovanja može pojaviti samo po cenu „dvostruke istine, koja podrazumeva raskidanje samog odnosa, kako se događalo u latinskom averoizmu visokog poznog srednjeg veka i u okamističkoj školi“. I konačno, po trećem stanovištu, znanje je potčinjeno veri. Činjenica da su sve ove tri teorijske mogućnosti oprobane kod različitih filozofa i teologa, izgleda da ipak nije dovoljna za razumevanje savremnog odnosa znanja i vere.

Read more...

Прва српско-руска археолошка конференција

arh

Поштоване колегинице и колеге,

Након петогодишње сарадње Музеја Војводине из Новог Сада и Археолошког института Руске академије наукаиз Москве, сазрели су услови за унапређење сарадње и промишљање могућности за нове видове заједничког деловања археолога Србије и Русије.

Сматрали смо да је организовање Прве српско-руске археолошке конференције (Судбине народа источне и јужне Европе – поглед кроз векове) добар начин да се окупљањем српских и руских археолога сагледају стање и перспективе археолошке науке и праксе у нашим двема државама, са посебним разматрањем обострано важних научних тема и проблема.

Read more...

Научни скуп - округли сто

Драги чланови, сарадници и пријатељи Српског научног центра,
 
     21. и 22. Фебруара  2015, у Београду, планирамо одржавање научног скупа/округлог стола под називом: ,,Главни проблеми и перспективе српског етничког простора и српске науке у савременим околностима".
    Позивамо Вас да учествујете у овом догађају, а наслове својих излагања можете послати до 20. децембра ове године на мејл: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
    Радови са овог скупа биће објављени у посебном тематском зборнику у издању Српског научног центра. Након одржавања научног скупа биће прецизирани датуми и околности слања научних радова.
Молимо Вас да позовете научне раднике и истраживаче за које мислите би могли да допринесу нашем скупу.