Активности чланова СНЦ на јесен 2022.

У јесењим месецима 2022. године чланови СНЦ узели су учешћа на разним предавањима, манифестацијама и изложбама.

11. новембар 2022.

Обележавање дана примирја

Члан СНЦ Зоран А. Антонијевић  боравио је у Северној Македонији у склопу државне делегације Србије а испред Савеза Потомака ратника 1912-1920.г. Делегација је посетила седам гробаља наших славних ратника који су изгинули у страшним борбама у Балканским и Великом рату. Положени су венци уз присуство помоћника министра Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Биљане Барошевић, амбасадора Србије у Македонији госп. Невене Јовановић, државног секретара Србије и аташеа у Македонији Зорана Антића, питомаца Војне академије (са старешинама), питомаца Полицијске Академије (са старешинама) и бројних званичника који су дошли (првенствено) на Војничко гробље у Битољу.

26. новембар 2022.

Опело јунацима Колубарске битке

Планинари из Лајковца и околине, Лазаревца и околине као и из Ваљева, идући Стазама Колубарске битке, посетили су Манастир Св.Ђорђа у Ћелијама Лајковачким, где је одржано опело јунацима Колубарске битке. Члан СНЦ, Зоран А. Антонијевић је гостовао са ауторском изложбом КОЛУБАРЦИ У БАЛКАНСКИМ И ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ коју је погледало неколико стотина присутних.

Додајемо неколико података о борбама на Човки и Врачем брду (део је из објаве Зорана Јоксића-Јоксе) које су можда мање познате:
ВРАЧЕ брдо, у селу Ћелије, недалеко од Лајковца, поред Ибарске магистрале, место је најжешћих борби српске и аустроугарске војске у славној Колубарској бици, у Првом светском рату. Ове положаје је бранила Моравска дивизија првог позива и делови Тимочке дивизије. Пукови Тимочке дивизије првог позива дошли су на испомоћ Моравској дивизији. После пада Човке и Враче брда дивизија се повлачи на положаје Бистрички вис-Дрен-Стубички вис ка Кременици у Бистрици (15 на16 ст.к. нов 24 1914).
Након повлачења 2. пешадијског пука са узвишења Чик заузети су положаји на западној падини Враче брда. Пошто је данас тај део брда густо насељен,  вероватно су остаци ровова затрпани ради пољопривредне обраде земљишта.
У овој бици је учествовао и Други пешадијски Гвоздени пук, који је био на истуреном положају до река Љиг и Колубаре. Његов командант Миливоје Стојановић Брка гине на Кременици у Бистрици где му је подигнута спомен плоча.
У бици је 1914. погинуо првак Социјалдемократске странке, Димитрије Туцовић. На том месту је подигнуто спомен обележје (камени обелиск са опсегом). У народу постоји веровање да су овде део живота провели, у манастиру подно брда, Свети врачи Кузман и Дамјан и да брдо по њима носи име. Од манастира су остали само темељи и данас је на њима црква – спомен костурница погинулима у Колубарској бици. Кости из њене крипте пренешене су у костурницу у Лазаревцу, тако да је остао само мањи део доступан посетиоцима.
Село Ћелије, где се налази Човка и Враче брдо, потпуно је страдало у тој бици, а брда су била преорана од граната које су падала по њима.

Манастир Светог Великомученика Георгија – Ћелије Колубарске

Децембар 2022.

Свечаности у Лазаревцу

Поводом обележавања годишњице Колубарске битке, у Лазаревцу су одржане пригодне свечаности.
Четвртак 15. децембар је био леп и пријатан дан; баш како су заслужили преци да им потомци одрже парастос, поклоне се њиховим сенима и положе венце у крипту и код споменика Српског ратника приликом обележавања 108 година од Колубарске битке. Свечаност је била на државном нивоу коју је координирала Драгана Подгорелац Липовчић, па су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и државни секретар Зоран Антић са домаћином пред. Г.О. Лазаревац Бојаном Стевићем и представницима Војске Србије, одржали пригодне говоре пред Лазаревчанима и гостима и положили венце. Са нама је био председник Савеза потомака бораца од 1912-1920., Иван Стратимировић, са члановима Савеза потомака са Врачара, Слободанком Беговић, Снежаном Ђуровић, Зором Јовановић и Надом Симић; председник Савеза Потомака из Коцељеве Драган Ђермановић са представником општине Коцељева, који су положили венце испред нашег Савеза. После званичне свечаности гости су посетили изложбу у Центру за културу Лазаревца и били на ручку који је за њих приредио пред.Г.О. Стевић. Овим гостима из Савеза сам био домаћин све време њиховог боравка а у својству члана опш.одбора Савеза потомака Лазаревца. Лепо, свечано и сунчани дан донели су расположење и задовољство свима нама који смо били присутни на овом скупу.
„Наши преци научили су нас да слобода и мир немају цену. Научили су нас да се мир мора чувати. Научили су нас да данас, после 108 година од Колубарске битке, Србија зна да мора да буде промишљена, да води политику која чува и брани и мир и стабилност, али и своју слободу, слободу свог народа.” рекао је министар Селаковић.

У Центру за културу  Лазаревац одржана је документарна изложба
фотографија и предмета „Kолубарци у ослободилачким ратовима од 1912. до
1920. године и Првом светском рату, аутора Зорана А. Антонијевића. Ова изложба је припремана 20 година, а интезивно у последње две, рекао је
Антонијевић. На изложби су се могле видети оригиналне фотографије и многобројни предмети из периода ослободилачких ратова. Изложба је
реализована уз помоћ Градске општине Лазаревац и Библиотеке „Димитрије
Туцовић“.

Снимак представљања изложбе:

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР