Београдске занимљиве приче

„На београдским купатилима могу се видети врло занимљиве сцене које би можда странце натерале у смех, али, које су за нас сасвим нормалне. Постоји један добар број београдских „дендиа“ који долази на плажу да парадира и показује своје свилене пиџаме по последњој моди, то исто чине девојке али са много више укуса и шарма“ – о приликама на београдским купалиштима (плажама) јула 1937. године у дневном листу „Време“.

На данашњи дан: 26. јун 1844. – Бeоградскe власти донeлe Публикацију о забрани купања на Сави и Дунаву „бeз гаћа“ (костима).
Ова одлука нам говори да је већ тада велики број Београђана користила географски положај престонице и у чистим рекама нађе начин да се расхлади.

Међутим убрзо је та намера, да се човек расхлади по летњим врућинама, истиснута у други план. Како се Београд градио и полако попримао назив европске метрополе, тако би и жеља појединаца била све већа да то и покаже на било ком месту, а плажа је била иделна за то.

Стотине купача као да су начичкани по сићушним конструкцијама на води у њиховим разнобојним костимима дају утисак као да се посматра неки живи, колорисани филм, где су остварене све три димензије, међу којима и дубина.
Такав колорит привлачио је “посетиоце плажа” разних циљева али и профила. Поједини мушкарци би изазивали буру смеха: неколико истрајнијих, по цео дан не уђу у воду да не би са образа скинули пудер и кармин, јер Београд је свет, чак и кад само жели да буде чудан. Њихова коса је глатко зализана. Пуше цигарету за цигаретом. Главно им је занимање да преко књиге „кибицују“ леп женски свет. Када после тешких напора „успоставе везу“ почиње флерт који траје до касно у ноћ а завршава се „Казбеком“ или неким другим ноћним локалом.

Неколико сликара редовно долазе да на платно преселе незанимљиве пејзаже са Саве и Дунава док фотографи у купаћим гаћицама по цео дан јуре дуж купатила и сликају лепе даме са обнаженим раменима и леђима. Ако ухвате неки леп снимак знају да ће они исти младићи, што поред воде по цео дан лешкаре, добро платити само да би добили копију „најлепше“.