ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ПРОРОК ЈЕЛИСЕЈ – ЈЕЛИСИЈЕВДАН

Овај дан се сматра заветним за све који пате од болести очију. Тог дана они одлазе у цркве и манастире и мало загребу зид да малтером протрљају очи. Не ради се у пољу, осим сетве проса. Зато се каже: “Јелисије просо сије, иде Вида да обиђе”. Жене износе све што је црвено од одеће или тканине да се проветри.

 

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ПРОРОК ЈЕЛИСЕЈ – ЈЕЛИСИЈЕВДАН

 

Свети Јелисеј је живео и прославио се у 9. веку. Прича се да га је Свети Илија узео за наследника, па кад се узнео у небо, бацио је свој огртач Јелисеју да настави са проповедањем.

По чистоти и ревности он је био раван највећим пророцима, а по чудесној сили, која му се даде од Бога, превазилазио их је све. Раздвојио је воду у Јордану као негда Мојсеј у Црвеном мору; горку воду у Јерихону учинио питком; низвео воду у ископане ровове за време рата с Моавићанима; умножио уље у лонцима бедне удовице; жени Соманићанки васкрсао умрлог сина; са двадесет хлепчића нахранио сто људи; исцелио од проказе војводу Немана; низвео проказу на слугу свога Гиезија због среброљубља; ослепио целу једну војску сиријску, а другу, опет, нагнао у бекство; предсказао многе догађаје, како народу, тако и појединцима. Представио се у дубокој старости.