Зашто баш сајт Српског научног центра?

Зато што представља једну од богатих и плодоносних оаза знања, нових подухвата, одушевљења и заноса који су, иако наизглед скривени, похрањени свуда око нас и у нама, мада их често не примећујемо. И због тога што је ова оаза, истовремено, саздана тако да постане острво квалитета и слободе у свету науке, део архипелага истине. На њему се спроводи мисија спајања озбиљних научних доприноса и „популарних“ сагледавања и преношења тих резултата, на једном месту са много мостова.

Ко су Срби и да ли су њихово име, самосвест, предање и начин живота у ствари (не тако ретко) забрањени, као што неки сматрају, или су пак „само“ запостављени? Управо овде се налази идеално место где – или подредством којег – можете сазнати разне ствари о овом народу и његовој култури, традицији, пореклу, наравно и о науци. Укључујући притом и оне што су тек откривене, исто као и више или мање заборављене, познате и непознате чињенице. А поврх тога, ту се можете обавестити и о неким од најсавременијих изазова који се суштински тичу или дотичу српског етноса.

Многобројним и разнородним темама прилази се из различитих углова, али (што је најважније!) чињенично засновано, неретко и предочено на веома занимљив начин. Притом су обухваћене разне временске епохе, све од прадавних дана до визија будућности, исто као и непрегледна подручја, почев од изворних делова српског етничког, етногенетског и духовног простора и још шире (цела Земља Србска и више од тога).

Сајт Српског научног центра садржи велики број текстова, књига и разних других прилога, фотографија, звучних и видео записа, веза (линкова). Уколико га свакодневно истражујете, открићете мноштво нових светова српског и других универзума науке, културе, духовности. Сваки од назначених идејних свемира ствара нове, који упућују на наредне и тако редом, све док се пред нама не отворе, или бар не одшкрину, двери вечне српске тајне, до сада недовољно одгонетане и спознате. Другачије казано, ово место је много сложеније него што на први поглед изгледа, а преко њега можете стићи и до разних других, интересантних а понекад и опчињујућих простора знања.

У доба великих тешкоћа – али и у другачија времена којима стремимо и надамо им се, а која ће свакако доћи – останимо подједнако радознали и отвореног ума за нова сазнања и трагања. Српска наука и наслеђе нуде многе одговоре и вишеструко надахњују, имајући чиме да се похвале у било којој епоси и чиме да се одбране у сваком културном и научном рату, покушају идентитетског преименовања, поробљавања и нових духовних погрома. Упркос свему или захваљујући баш томе – радујмо се стварајући и узрастајући, у науци и сваком другом погледу!

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР