Косовски завет и етос једино ми можемо сами да изгубимо

Силом можда можемо да изгубимо косовску земљу, али косовски завет и етос једино ми можемо сами да изгубимо. Србија данас има морално право да не прихвати добровољно да јој се територија силом ампутира”

На данашњи дан: 31. мај 2012 – преминуо је Радован Биговић, теолог и филозоф, професор, протојереј-ставрофор Српске православне цркве, професор и у два наврата декан Православног богословског факултета у Београду и вршилац дужности старешине манастира Светог Архангела Гаврила у Земуну.

Средњу теолошку школу (богословију) је завршио у манастиру Крка. Дипломирао је на Православном богословском факултету и Филозофском факултету у Београду. За асистента на Православном богословском факултету у Београду изабран је 1986, за доцента 1993, затим за ванредног професора 2000, те за редовног професора 2010. Докторат је одбранио 1993. на Православном богословском факултету у Београду.

Био је уредник филозофско-теолошке библиотеке „Службеног гласника“ и члан Удружења књижевника Србије. Поред књига објавио је око сто студија, чланака и есеја у разним часописима у земљи и иностранству. Посебно се бавио односима Цркве и друштва.

Један је од оснивача Хришћанског културног центра и његов вишегодишњи председник.

Добитник је Златне значке Културно-просветне заједнице Србије, Златног беочуга Културно-просветне заједнице Београда и плакете заслужног грађанина Земуна.

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР