Млади Чучуге

ИСТОРИЈАТ ДРУШТВА

Друштво младих истраживача Чучуге основано је 28. маја 1988. године у Чучугама. 

Друштво представља друштвену, омладинску, образовно-васпитну и нестраначку организацију која окупља младе, заинтересоване за научно-истраживачки рад. 

Друштво тренутно броји око 50 чланова. Они чине четири програмске групе:

–         археолошку,

–         етнолошку,

–         историографску и

–         еколошку.

 

У оквиру Друштва раде и секције истраживача – ученика ОШ „Милан Муњас“, Гимназије „Бранислав Петронијевић“ и Техничке школе (све из Уба).

Пројекти

Протеклих година Друштво је реализовало значајне научно-истраживачке пројекте, међу којима издвајамо:

–         два археолошка ископавања на локалитету Илића брдо у Чучугама;

–         археолошко рекогносцирање области Тамнаве;

–         евидентирање стања воденица на подручју општине Уб;

–         евидентирање стања споменика на подручју општине Уб;

–         обичаји и веровања народа Тамнаве (тематске области: народно лечење, жетвени обичаји и свадбени обичаји);

–         Тамнава у српској револуцији.

У овом тренутку Друштво младих истраживача Чучуге организује научно-истраживачке програме у оквиру одговарајућих, вишегодишњих пројеката:

–         Тамнава у српској револуцији (област историје) 

–         Стазама културе (програм за подмладак Друштва).

Осмишљавање нових пројеката првенствено ће бити усмерено ка заштити животне средине.

СТРУЧНА САРАДЊА

Протеклих година Друштво је успешно сарађивало са разним научно-истраживачким установама као што су: Истраживачка станица Петница, Завод за заштиту споменика културе Ваљево, Народни музеј Ваљево, Центар за археолошка истраживања Филозофског факултета у Београду, Етнографски институт САНУ и други. Од свих чланова организације Млади истраживачи Србије, Друштво младих истраживача Чучуге је најинтензивнију сарадњу остварило са Друштвом истраживача Владимир Мандић Манда из Ваљева и са Младим истраживачима Бачке Тополе.

Разни извештаји

Чланови удружења Млади истраживачи Чучуге из Уба донели су одлуку да се колективно учлане у Српски Научни Центар. Ово удружење постоји већ више од две деценије и броји око 50 људи. Протеклих година оно је реализовало значајан број научно-истраживачких пројеката и успешно сарађивало са различитим научно-истраживачким установама и институцијама.

Био некада један бунар познат надалеко по свежој и окрепљјућој води и, поред њега, једно дрво јабуке пуно сочних црвених плодова. У његовом су хладу уморни Турци, трговци и коњи хватали дах за наставак пута ка Стамболу. Тако почиње прича о селу Црвена Јабука ( Уб) у коме су овога лета Млади истраживачи Чучуге бринули о природи и народним обичајима.
Мала сеоска школа окречена у бело дарована је селу још 1923. године као задужбина богатих мештана. Међу њеним зидовима и у њеном дворишту, испод четири липе и четири бора, провели су прву недељу августа истраживачи узраста од 14 до 50 и тако даље година. Основна тема истраживања била је испитивање висине свести сељана о штетности генетски модификоване соје, јер је баш на подручју општине Уб забележена појава сејања ове биљке. На молбу истраживача, такође, неки старији мештани присећали су се старих заната, обичаја и песама из свог краја, или су помагали у откривању вредних грађевина, споменика народне архитектуре.

У организацији Друштва младих истраживача Чучуге и Црвеног Крста Уб, у периоду од 30. јула до 4. августа 2012. године, одржан је летњи истраживачки камп у Црвеној Јабуци. Учествовала су укупно 22 члана ДМИ „Чучуге“ и Црвеног Крста Уб.
Учесници су били смештени у истуреном одељењу Основне школе „Милан Муњас“ Уб у селу Црвена Јабука. Предавања су се одржавала у преподневним и послеподневним терминима у просторијама месне заједнице и школе, и то из области екологије и етнологије. Предавачи су били: др Славиша Ђукановић, Немања Илић и проф. Светлана Марковић‐Штрбац.
Поред предавања, учесници кампа су свакодневно организовали теренске акције у селима Црвена Јабука, Милорци, Таково и Лончаник.

Преузми текст у ПДФ формату

 

У организацији Друштва младих истраживања „Чучуге“ и Црвеног крста Уб, у периоду од 28. јула до 2. августа 2013. године одржан је летњи истраживачки камп у Радљеву. Учествовало је укупно 19 чланова ДМИ „Чучуге“ и Црвеног крста Уб. Учесници су били смештени у просторијама Основне школе „Душан Даниловић“ у Радљеву.
Предавања су се одржавала у преподневним и поподневним терминима у просторијама школе из области екологије и етнологије. Предавачи су били: др Славиша Ђукановић, Живко Леонтијевић, Тања Мимић, проф. Слободан Радосављевић, Јелена Михаиловић и Зоран Кумбарић.
Поред предавања учесници кампа су свакодневно организовали теренске акције у селима Радљево и Шарбане. 

Преузми текст у ПДФ формату

 

У оквиру циклуса предавања који организује Српски научни центар, у уторак , 23. априла 2013, у 20 сати, говориће ликовни уметник Драгољуб Триндић и представници убске организације ,,Млади истраживачи Чучуге“ поводом обележавања четврт века постојања организације и истраживачког рада. Сусрет ће бити одржан, као и сви досадашњи сусрети у просторијама Уједињене Србије у улици Омладинских бригада 7 а, на Новом Београду ( у зелено-белој згради поред Цркве светог Димитрија на Новом Београду, у приземљу, улаз са стране зграде која гледа према Цркви). Молимо вас да позовете/поведете и своје пријатеље и познанике, како бисмо у што већем броју одслушали ово занимљиво предавање! Срдачан поздрав и много среће свима!

У четвртак, 09. маја 2013. у просторијама Уједињене Србије, 25 година рада обележила је ораганизација младих истраживача општине Уб која је активна на пољу археологије, етнологије и екологије деценијама уназад. О раду организације говорили су председник, ликовни уметник, Драгољуб Триндић и, један од најактивнијих чланова, Драгана Лукић. Том приликом окупљенима су представљени најзанимљивији археолошки налази са подручја реке Тамнаве.
Истог дана одржана је и редовна годишња скупштина Српског научног центра на којој је утврђено пет приоритетних поља деловања Центра у 2013. години:
1. развој циклуса предавања истакнутих стручњака, из различитих научних области;
2. окупљање научних радника око сајта СНЦ-а и објављивање њихових радова (др Ивица Тодоровић, др Светлана Марковић)
3. рад на научно-истраживачком пројекту из области историје Срба ( др Радомир Поповић, др Ивица Тодоровић)
4. укључивање младих у пројекте производње органске хране (Ненад Јовановић)
5. сарадња са хуманитарном организацијом Уједињена Србија поводом обележавања јубилеја битке на Мачковом камену. 2013

Поштовани чланови Српског научног центра и поштовани пријатељи,
Друштво младих истраживача Чучуге колективни члан СНЦ је погодила тешка катастрофа . Наиме, током поплава у Убу поплављен је и Дом истраживача. Вода је испунила просторије у пуном обиму до плафона. Том приликом уништен је и тешко оштећен инвентар у дому , архива ,опрема , археолошка колекција репрезентативног карактера, етнолошки налази из Тамнаве ,историјски предмети . Све то представља наш 25 година дуги рад. У Друштву је сада ванредна ситуација и неопходна је санација простора и објекта . Молимо све који могу и желе да помогну и донирају финасијска средства или опрему Друштву.
Жиро рачун Друштва младих истраживача Чучуге је : 200-2398590101886-80 код Поштанске штедионице.
Све информације мошете добити од председника Друштва Богољуба Павловића на телефон 064/1748288 или на телефон секретара Триндић Драгољуба 064/1236937. Апелујемо и молимо све оне који могу помоћу да помогну јер без помоћи наше Друштво тешко може да се опорави. Унапред хвала.

Срдачан поздрав од Драгољуба Триндића.


Резултати рекогносцирања подручја западне Тамнаве (Археолошка карта подручја општине Уб)
Резултати Археолошких Рекогносцирања подручја општине Уб од 1999. године до 2002. године.
Извештај о спроведеном археолошком рекогносцирању села Мургаш на омладинском истраживачком кампу „Мургаш” 2005

Галерија

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР