Најчувенији проповедник у историји Цркве, велики подвижник и реформатор, патријарх Константинопоља!

Проповедао је свакодневно, на одређене теме, али нарочито о личној и друштвеној етици, бранећи сиромашне и израбљиване, осуђујући богате и оне који држе власт.

“Приступимо с вером, приступимо сви немоћни. Кад су они који су се дотицали одежде Његове привлачиле на себе чудотворну силу, како да не привуку ту силу још у већој мери они који примају у себе целога Христа? Приступити с вером значи не само примити предложено него дотаћи се Њега с чистим срцем, с таквим расположењем као да приступамо самоме Христу. Шта је с тим што ти не чујеш Његовог гласа? Зато ти гледаш Њега у ономе што ти се подноси; или боље рећи: и глас Његов чујеш, јер Он говори кроз јеванђелисте.”

Данас је Свети Јован Златоусти!

На овај дан 354. године у Антиохији рођен је велики хришчански теолог Јован. По смрти родитеља се замонашио, а тај свечани чин пратили су апостоли, који га благосиљаше и прорекоше му велику службу, велику благодат и велико страдање. Док је рукопологан, изнад његове главе указао се бели голуб. Писац је цењене књиге О свештенству, као и неколико изванредних беседа због којих је и прозван Златоусти. Био је велики борац против јеретика, па се због тога сукобио с царицом Евдоксијом, која га је прогнала у место Коман у Јерменији, где је и умро 407. године. Глава Светог Јована почива у Успенском храму у Москви, а тело у Ватикану. Срби Јована сматрају ученим светитељом и верују да је добро узети књигу у руке и прочитати бар део. На овај дан жене не узимају у руке вуницу, конац и иглу. У Срба се слави као крсна слава.

Имао је велико поштовање према Светоме Писму и Светој Литургији. Дух Свети надахнуо је Писмо и Дух га тумачи кроз лично просвећење. Зато је читање Светога Писма средство да се прими благодат, показује Св. Јован Златоусти. Свом његовом теологијом господари синергија: читање Светога Писма и просвећење од Духа, обред Тајни и делање Духа, вера као дар и дела као човеков одговор на Божији дар. Вера није довољна за спасење, јер Бог не присиљава већ привлачи оне који хоће да буду привучени. Исто тако, у вршењу Тајни, обред или материја нису довољни, него је нужно призивање Духа Светога. У својој друштвеној етици, Св. Јован Златоусти је доказивао да је љубав према ближњем и сиромашном права тајна.

Његове свете мошти су крсташи 1204. однели из Цариграда у Рим (Ватикан), где су почивале све док 2004. договором нису поново враћене у Цариград (Истанбул).

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР