Први апостол Исуса Христа и један од дванаесторице великих апостола!

По планинским селима где има медведа, уочи овог дана кувао се кукуруз за медведе, који се остављао да преноћи на крову, па ако га мечке не изеду, онда га чељад изјутра наште срца поједе за здравље. Прави се и мечкин колач, који деца рано изјутра однесу на мечкина места и ту их оставе. Верује се да ће се оваквом жртвом медведи одобровољити и да неће клати стоку.

Данас је СВЕТИ АНДРЕЈ АНДРЕЈЕВДАН – МЕЧКИН ДАН!

Свети Андреја је био први апостол Исуса Христа и један од дванаесторице великих апостола. Зато се зове Првозвани. Рођен је у Витсаиди, живео је као рибар, а из његове породице у историји хришћанства прослављени су отац Јона и брат Петар. Био је ученик Светог Јована, кога је оставио и кренуо заједно с братом за Христом. По силаску Светог духа, добио је да проповеда јеванђеље у Византији и Тракији, потом у дунавским земљама, па у Русији, око Црног мора, и најзад у Египту, Грчкој и Пелопонезу, где је мученички страдао за веру. Разапет је на крсту, који је имао попречне краке, па се такав крст и данас зове Андрејин крст. У народу се чува прича да је његова мајка случајно, не знајући шта је, појела срце неког праведника, па је од тога зачела Андреју.

Срби овај празник називају и мечкин дан јер се Свети Андреј сматра заштитником великих животиња. Он са њима разговара, а оне су му покорне и увек га слушају. Верује се да на овај дан медведи не чине штету и не дирају људе, зато и не ваља ићи у лова на њих. За овај дан су везане и многе забране: У Шумадији се не штави кожа нити се се било шта с њом ради, а у Хомољу се не ради ништа с одећом да мечке не би поцепале одело и оног што одело носи. Воденичари скупљају прилоге у брашну, од кога праве хлеб за мечку, који, према веровању, остаје свеж годину дана. У Поморављу се може чути прича да изнад Манастира Раваница постоји пећина у коју се некада склонио један од седам Синајаца, ученик Светог Андреје. Владика ондашњег града Тројана, данашње Ћуприје, позвао га је на исповест. Ученик је позвао највећег медведа, показао му знак Светог Андреје, узјахао га и тако дошао пред владику. Овај се престрави и рече му да прво склони мечку, а онда почне да га кори што у посне дане не једе рибу него пије млеко. Ученик Анрејин затражи да се изнесу на сто и риба и млеко, па прекрсти рибу и из ње потече крв. То исто уради с млеком, а из њега никну трава. Владика у чуду погледа човека, и од тада никог није више корио што о посту узима бели мрс.

Слави се као крсна слава. Светог Андреја Првозваног као свог заштитника прославља и Краљевски двор Карађорђевића.

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР