Сматра се оснивачем хришћанског иконописа

Живописао је три иконе Богородице, а сликао је иконе апостола Петра и Павла. За његове мошти верује се да су чудотворне и чувају се у Цариграду.

Данас је СВЕТИ ЛУКА!

Лучиндан је дан посвећен Светом апостолу и јеванђелисти Луки, родом из Антиохије. Писац једног од јеванђела живео је у 1. веку. После смрти апостола Павла, Свети Лука је проповедао јеванђеље по Италији, Далмацији, Македонији и Грчкој. Живописао је три иконе Богородице, а сликао је иконе апостола Петра и Павла.

На Лучиндан се пуштају овнови да скачу на овце. Кад се примети да овце затежу, верује се да ће бити тешка зима. Ако овце лакше прихватају овнове, пролеће раније долази. Чобанима се даје свечана, боља ужина или им се носе пите које у Херцеговини зову пазарице. У српској Босни скупи се више чобана и направи се чобанско весеље. Понегде, као у херцеговачким местима Борча и Загорје, пре него што се пусте овнови међу овце, чобанима износе цицваре.

У Србији овог дана концима опасују торове да вукови не даве стоку, уз речи: „Иде Лука, ето вука!“ или „Свети Лука – снег дотука!“, јер наступа зима, када се вукови приближавају селима. У Јужној Србији по првом госту или посетиоцу који уђе у кућу гатају каква ће година, односно зима бити. Црногорци кажу да је дуга на небу појас Светог Луке.

Слави се као крсна слава.

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР