Утицај једне битке на подигнут углед Русије

Битка је свакако заувек означила крај Шведске као велике силе. Спасло се само 1.500 од 20.000 Швеђана, а шведски монарх је једва извукао живу главу. Руска победа над тада најбољом војском у европи снажно је подигла углед Русије, која је постала сила првог реда.

На данашњи дан (28/06.) 08.07.1709. 

– Руска војска под командом цара Петра Великог поразила је код Полтаве армију шведског краља Карла XII.

Војска Карла XII, у бици код Нарве у 1700, до ногу је поразила руску војску. Сматрајући да је Русија слаб противник, Карл је кренуо у Пољску и Саксонију у рат против Августа II. Међутим, руски цар је успео да прегрупише и реформише војску, очисти руску балтичку обалу од шведске војске и на ушћу реке Неве оснује Санкт-Петербург. За развој трговине са Европом, држави је од виталног значаја био слободан излаз на Балтичко море.

Карл, схватајући да је Русија његов главни противник, кренуо је са војском ка Москви. Он је сматрао да доминација Шведске треба да се простире од Елбе до Амура. Битка код Полтаве је била централни догађај у великом Северном рату.

Битка је показала да су Руси за кратко време овладали најбољим војним и технолошки достигнућима тог врема. Петрова артиљерија је далеко премашивала шведску. Изграђена су стратешка утврђења. Сва нада Карла XII у борбу бајонетима, у којој су његови војници били ненадмашни, није материјализована. Битка је била жестока. Рањеног шведског краља на бојном пољу су преносили са једног на друго место. Петрова капа и седло су били избушени мецима. Губици Швеђана су били два и по пута већи од губитака руске војске. Карл је био приморан да побегне у Турску. Неколико година касније, Петар је однео победу над Швеђанима у поморским биткама код Гангуте и Гренгама.

Резултат је био да је Шведска постала обична држава. Она је повремено ратовала још око сто година. Али, почетком деветнаестог века она је већ постала земља у садашњим границама, која нема претензије суперсиле. Сада у Шведској сматрају да је то можда било и добро.
Европа, која је раније није обраћала пажњу на руског цара, од тад почиње да узима у обзир интересе руске политике на међународном плану. Петар I је добио излаз на Балтичко море.
Милитантни шведски краљ је убијен у борби са Норвежанима 1718 године.

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР