Црква га сматра за велико светло, стуб православља и дику монаштва

Рођени овог дана посебно су надарени и благословени, а верује се да ће имати доста среће у животу.
Славе га највише православни на приморју, јер је заштитник морепловаца. У Боки овај дан зову и господски празник, јер су га славиле чувене адмиралске и капетанске породице тог краја. Овај дан није добар за испловљавање, Свеца треба прво код куће прославити, па онда на море кренути.

Данас је Преподобни Киријак Отшелник – МИХОЉДАН!

Празник посвећен Светом Кириаку Отшелнику, кога народ зове Свети Михољ, те отуд назив празника. Свети Киријак се назива Отшелником због својих честих пустињачких усамљивања.

Светац је рођен у Коринту и у младости се посветио Богу и вери. Свети Јефтимије га спази и прозре као будућег великог духовника, те га узе под своје окриље. Свети Кириак је говорио да га сунце није видело откако је монах да једе нити да се гневи на неког. Црква га сматра за велико светло, стуб православља и дику монаштва.
Након што се упокоји преподобни отац Јевтимије, Киријак се пресели у његову лавру у пустињу. Заветова се на ћутање, једини разговор би са Богом. Након тога он се пресели у Сикијски манастир, где би примљен као искушеник, обављајући сва послушања и дужности те након четири године би постављен за ђакона, а затим за презвитера и канонарха. У том послушању проведе пуних осамнаест година, али ни то га не задовољи те напусти и тај манастир и оде у пустињу и поведе са собом једног ученика. Чинио је чудеса, јер беше велики угодник Божији. Прочуо се као велики подвижник надалеко те многи долазише к њему у пустињу, једни ради благослова, други ради исцељења, а трећи да разговарају са њим и добију какав користан савет за душу. Није желео славу, те се повуче у још дубљу самоћу у пустињу, али и ту га људи пронађоше, доносећи своје болесне ради исцељења, јер свети Киријак својом молитвом исцели многе и из многих истера демоне. Својом молитвом и речју он је сатирао безбожно учење јеретичко, заблуделе је одвраћао од заблуде, а православне утврђивао у вери. Овај велики угодник Божији се упокојио у Господу 557. године у 109. години живота.

Срби лепо и топло време око Михољдана називају михољско лето, а њему се посебно радује сиротиња. Овај дан назива се и мишји дан. Верује се да мишеви и пољске животињице угину на овај дан ако дотле у своје брлоге нису допремили зимницу.

Слави се као крсна слава, али ретко.

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР