Још једна српска културна вредност Унесковој листи!

Са разлогом се дичимо богатством наше културне традиције, али до сада нисмо довољно чинили да је заштитимо и на одговарајући начин представимо свету. Досадашње наше понашање по питању културних вредности је у већини случаја, условно речено, на нивоу интерног самозадовољства и усмене самодовољности.

На данашњи дан: 7. децембар 2017. године – Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа, на свом 12. редовном заседању које се одржао на острву Чеџу, у Јужној Кореји донео је одлуку о упису елемента Кола, традиционалне народне игре на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Процедура за упис традиционалне народне игре коло на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа покренута је на основу одлуке Националног комитета за нематеријално културно наслеђе у децембру 2015. године, наводи се у саопштењу. Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду припремио је номинацијски досије, који је у марту 2016. године Министарство културе упутило у процедуру усвајања.

У саопштењу се наводи да је досије припремљен у сарадњи са предлагачима елемента за Унескову листу, Факултетом музичке уметности, Ансамблом традиционалних игара ,,Коло“ и Центром за истраживање и очување традиционалних игара Србије.

“Упис елемента на Унескову листу значи да ће овај део нематеријалног културног наслеђа постати међународно видљивији, али и да ће различите заједнице јасније увидети да деле заједничко наслеђе, подстаћи их да у већој мери комуницирају и буду спремне да учествују у заједничким активностима, програмима и пројектима за очување и преношење елемента“, пише у саопштењу.

Коло је најраспрострањенија игра на територији целе Србије, а поред српског православног становништва, које га сматра обележјем националног идентитета, изводе га и друге етничке и конфесионалне заједнице. У свакој прилици када је нека прослава у питању, после свих других видова уживања у музици и песми, спонтано се развије коло. А колом допиремо и до срца многих других народа, јер је, рецимо, матрица моравца присутна у фолклору ширег региона. Упис кола, на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа, значајан је, не само због тога што ће овај сегмент нематеријалног културног наслеђа Србије постати међународно видљивији, већ ће и различите заједнице бити подстакнуте да активно доприносе очувању и преношењу елемента као дела сопственог наслеђа. То је за Србију посебно значајно, јер је, после “Славе”, реч о тек другом упису на ту престижну листу.

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР