Њему је народ приписао заштитничку улогу!

Према веровању, у ове дане сазива све вукове и одређује им где ће и колико оваца појести. Он гледа колико ко ради, а онда већа с вуковима и усмери их чије овце да подаве. Верује се да домаћин који је грешан и не поштује Светог Мрату ове године у торовима може да очекује гладног вука.

Данас је СВЕТИ МРАТА – МРАТИНДАН!

Дани од Ђурђица до Мратиндана се називају мратинци, односно, вучји дани, зато што је Свети Мрата био заштитник вукова. Некада се овај дан у народу прослављао као Свети Мартин. Црквеном одлуком, на овај дан премештена је слава посвећена српском краљу Стефану Дечанском. Тада се приређују крсне и заветне славе у свим нашим крајевима, осим у селима око Овчег поља, некима у Пчињи и Скопској Црној Гори, који Стефана Слепог прослављају 22. октобра.Зна се да га доста славе Срби из Источне Славоније, а за најбољег свечара се помиње Радован Клајић из села Боботе. Свети мученик Стефан Дечански син је краља Милутина и отац цара Душана. Наредбом необавештеног оца био је ослепљен. При ослепљењу јавио му се свети Никола у храму на Овчем пољу и обећао му да ће му вратити вид. Пет година је свети Стефан провео у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља (Пантократора). Својом мудрошћу и трпељивошћу, подвигом и благодушношћу изазивао је дивљење и монаха и целог Цариграда. Кад је прошло пет година свети Никола чудотворно је вратио вид ослепелом краљу Стефану, који је одмах потом, из захвалности саградио храм Високи Дечани. Била је то једна од најлепших грађевина византијске уметности и средњевековне архитектуре на тлу српске државе. Свој век проживео је свети краљ српски Стефан као праведник и мученик и тако га и скончао 1336. године.

Са светим Савом и кнезом Лазаром, свети Стефан чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагороднијих личности и светитеља које је дао српски народ.

Заветни је дан за све оне који болују од очних болести.

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР