1925. године Капабланка је имао титулу, Ласкер је имао резултате, али само је он играо у стилу истинског шампиона света!

Четврти светски шаховски првак сматра се једним од најбољих шахиста свих времена и једини који је умро као светски првак.

На данашњи дан: 31.10.1892 – Рођен је руски велемајстор Александар Александрович Аљехин.

Био је познат по жестоком и маштовитом нападачком стилу, комбинованим са великим позиционим умећем и спретношћу у завршници. Он је такође произвео иновације у широком распону шаховских отварања. Већ са двадесет и две године био је међу најбољим шахистима света. Током 1920-их освојио је већину турнира на којима је учествовао. Године 1927. постао је четврти Светски шаховски првак након победе над Капабланком, до тада сматраним непобедивим, у најдужем финалном мечу све до 1985.

Занимљиво је да, када је у априлу и мају 1914. одржан је одржан велики турнир у престоници Руске Империје, Санкт Петербургу, на ком је Аљехин заузео треће место иза Емануела Ласкера и Хосе Раула Капабланке, по неким изворима, цар Николај II Романов је доделио титулу „велемајстора” сваком од пет првопласираних (Ласкер, Капабланка, Аљехин, Тараш и Маршал).

Током руске револуције, син племићке руске породице претрпео је много непријатности. Понекад му је живот висио о концу. Каријеру је успео наставити тек 1920. године, када је освојио прво шампионат Совјетске Русије. Аљехин није одбио да сарађује ​​са бољшевицима, али је ипак првом приликом одлучио напустити своју домовину.

Иако је проглашен „непријатељем Совјетског Савеза”, због антибољшевичких ставова изражених 1927, током 1950-их је посмртно рехабилитован и признат као један од оснивача „совјетске школе”, која је доминирала шахом након Другог светског рата. Високо цењен као шаховски писац и теоретичар, по њему носи име Аљехинова одбрана као и неколико варијација отварања, а такође и неколико студија завршнице. Шампион света је постао 1927. победивши у мечу са 6:3, уз 25 ремија, кубанског велемајстора Хосеа Раула Капабланку. Титулу је одбранио у мечевима против земљака Јефима Богољубова 1929. и 1934. којег је савладао са 15,5:9,5 и 15,5:10,5, а холандски велемајстор Макс Еве га је 1935. победио са 9:8, уз 13 ремија. Звање светског првака повратио је победивши Евеа у реваншу 1937. са 10:4, уз 11 ремија, и држао га до смрти 1946.

Руски геније је изненада умро у скромној хотелској соби у Лисабону марта 1946. године. Био је једини свјетски првак који је умро непоражен. Аљехин је сахрањен у Португалији, а касније су посмртни остаци пребачени и поновно сахрањени у Паризу. Његова трагична животна прича, која је садржала два светска рата и револуцију, постала је симбол трагедија са којима се суочила Русија у ХХ веку.

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР