911. својом појавом с раскриљеним плаштом дала је знак верницима да под окриље узме све који верују у њу и њеног сина

У народу је овај празник прихваћен као женски. Славе га жене да би занеле, лакше рађале и подизале децу. Херцеговци за оне који немају децу кажу да им се крв не подудара и зато им саветују да на овај дан оду и моле се Светој Богородици да им помогне.

Данас су ПОКРОВИЦЕ или Покров Пресвете Богородице!

Покровице или Богородичин покров зову и женски празник, јер га светкују углавном жене и брачни парови који немају децу. Празник је посвећен догађају који се десио 911. године. У време византијског цара Лава Мудрог било је свеноћно бденије у Богородичној цркви Влахерене у Цариграду. Црква је била дупке пуна, а четвртог сата бденија изнад масе појавила се Света Богородица с раскриљеним плаштом, којим је дала знак да под окриље узме све који верују у њу и њеног сина. Од тада се овај дан прославља и у народу и по црквеном календару. Многе жене у Попову Пољу посте читаве недеље пред Покровице, одлазе у цркву да се причесте и омрсе се тек после литургије.

У Подрињу причају да се на овај дан преврнула скела пуна жена које су рано ишле у цркву. Туда је пролазио столар Јанко Биљар, брзо скочио у реку и све жене, једу по једну, извадио и спасио, а међу њима и две труднице. Када је последњу извадио из реке, пао је мртав. Тог тренутка створила се Богородица и начинила крст у ваздуху. Биљар одмах прогледа, паде на колена и замоли мајку Божју да њему и његовој жени подари барем једно дете. Јанко Биљар и његова жена Видосава изродили су после овог сусрета деветоро деце. Следећих година жене су на том месту празновале јутрење на Покровице.