Представљена књига Ивице Тодоровића

ПРЕДСТАВЉЕНА JE КЊИГА: Етнологија и генетика – прелиминарна мултидисциплинарна истраживања порекла Срба и становништва Србије


Библиотека Милутин Бојић
У среду, 17. јуна 2015, у матичном одељењу Библиотеке „Милутин Бојић” (Илије Гарашанина 5) са почетком у 19 часова представљена je књига др Ивице Тодоровића (и других) „Етнологија и генетика – прелиминарна мултидисциплинарна истраживања порекла Срба и становништва Србије”.
Књига „Етнологија и генетика” је изашла из штампе у издању Етнографског института САНУ и Друштва српских родословаца „Порекло”. Овој студији су, поред др Ивице Тодоровића, сарадника Етнографског института САНУ, свој пуни допринос дали и стручњаци ДНК лабораторије при МУП Републике Србије Зорица Ђорђевић, Марина Савић, Анђелко Марић, Анђелка Вучетић-Драговић и Драган Мијовић. Књига представља увод у прво велико истраживање етногенезе становништва Србије, којим ће бити обухваћено преко 1.000 испитаника.
У овој (првој) књизи дат је општи пресек, уз детаљно истражено генетичко порекло житеља Александровачке Жупе и Пријепоља, као и околних места. Такође, ту су и резултати испитаника из Београда и Уба. О књизи и целокупном пројекту говорили су др Ивица Тодоровић, Анђелко Марић из ДНК лабораторије МУП Србије, рецензент проф. др Софија Милорадовић, научни саветник Иститута за српски језик из Београда и Јовица Кртинић, председник Друштва српских родословаца „Порекло”.

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР