Зашто баш сајт Српског научног центра?

Зато што представља једну од богатих и плодоносних оаза знања, нових подухвата, одушевљења и заноса који су, иако наизглед скривени, похрањени свуда око нас и у нама, мада их често не примећујемо. И због тога што је ова оаза, истовремено, саздана тако да постане острво квалитета и слободе у свету науке, део архипелага истине. На њему се спроводи мисија спајања озбиљних научних доприноса и „популарних“ сагледавања и преношења тих резултата, на једном месту са много мостова.

Ко су Срби и да ли су њихово име, самосвест, предање и начин живота у ствари (не тако ретко) забрањени, као што неки сматрају, или су пак „само“ запостављени? Управо овде се налази идеално место где – или подредством којег – можете сазнати разне ствари о овом народу и његовој култури, традицији, пореклу, наравно и о науци. Укључујући притом и оне што су тек откривене, исто као и више или мање заборављене, познате и непознате чињенице. А поврх тога, ту се можете обавестити и о неким од најсавременијих изазова који се суштински тичу или дотичу српског етноса.

Многобројним и разнородним темама прилази се из различитих углова, али (што је најважније!) чињенично засновано, неретко и предочено на веома занимљив начин. Притом су обухваћене разне временске епохе, све од прадавних дана до визија будућности, исто као и непрегледна подручја, почев од изворних делова српског етничког, етногенетског и духовног простора и још шире (цела Земља Србска и више од тога).

Сајт Српског научног центра садржи велики број текстова, књига и разних других прилога, фотографија, звучних и видео записа, веза (линкова). Уколико га свакодневно истражујете, открићете мноштво нових светова српског и других универзума науке, културе, духовности. Сваки од назначених идејних свемира ствара нове, који упућују на наредне и тако редом, све док се пред нама не отворе, или бар не одшкрину, двери вечне српске тајне, до сада недовољно одгонетане и спознате. Другачије казано, ово место је много сложеније него што на први поглед изгледа, а преко њега можете стићи и до разних других, интересантних а понекад и опчињујућих простора знања.

У доба великих тешкоћа – али и у другачија времена којима стремимо и надамо им се, а која ће свакако доћи – останимо подједнако радознали и отвореног ума за нова сазнања и трагања. Српска наука и наслеђе нуде многе одговоре и вишеструко надахњују, имајући чиме да се похвале у било којој епоси и чиме да се одбране у сваком културном и научном рату, покушају идентитетског преименовања, поробљавања и нових духовних погрома. Упркос свему или захваљујући баш томе – радујмо се стварајући и узрастајући, у науци и сваком другом погледу!

Првих десет година Српског научног центра

Током претходних десет година рада Српског научног центра (2011-2021) остварени су значајни резултати на више поља деловања. Умрежени су научници највиших научних звања и изузетних достигнућа у склопу јединствене целине која је добила свој препознатљиви изглед. Томе је допринео и наш репрезентативни сајт, осмишљен као научни али и научно-популарни мозаик. Он у себи садржи велики број текстова из различитих тематских категорија, а у будућности је планирано и покретање више нових под-домена и тема. Управо захваљујући разговорима и контактима оствареним у вези с бројним делатностима Српског научног центра настао је значајан број веома важних научних истраживања, уз много књига, зборника, научних радова, текстова, превода, прилога разних врста, који не би угледали светло дана без СНЦ-а. У претходном десетогодишњем периоду одржан је и велики број предавања, округлих столова, дружења и састанака. Они су окупили како најмеродавније научнике и истраживаче, тако и добронамерне ентузијасте, људе заинтересоване за науку и учешће у научним подухватима. Услед свега овога, очекује се да и у наредном периоду буде још доста нових догађања, покренутих од стране Српског научног центра и стваралаца окупљених око њега.
СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР