Марија Стајић

БИОГРАФИЈА Марија Стајић

Рођена 1980. године у Чачку, где је завршила основу школу и гимназију.

Године 1999. уписала је основне студије на Катедри за енглески језик и књижевност Филолошког факултета Универзитета у Београду, и дипломирала 2004. године. Мастер студије уписала 2010. а завршила наредне године, одбранивши мастер рад на тему „Фродо Багинс, жива слика архетипа пута у Господару прстенова”.

Након једне године рада у просвети, почела је каријеру у преводилаштву, радећи стручне преводе као преводилац у Канцеларији за односе с медијима Владе Републике Србије (2005–2012), a напоредо и књижевне преводе за више домаћих издавачких кућа. Данас иза себе има више од 50 преведених наслова белетристике, енциклопедија, дечјих књига и драмских текстова. Као стручни преводилац, превела је неколико десетина научних радова објављених у међународним стручним часописима. Такође, симултано је преводила на бројним међународним скуповима и конференцијама у земљи.

Од 2012. године запослена је као преводилац за писмено и усмено превођење у Народној банци Србије.

Кроз превођење за неколико добротворних организација у Србији, открила је још једно велико поље интересовања – борбу за људска права и очување породице.

Од 2012. члан је уредништва портала Православни родитељ (https://www.pravoslavniroditelj.org/), а од 2018. и члан Управног одбора добротворне организације Центар за живот. Пише, приређује и преводи чланке о темама везаним за породицу и људска права, укључујући и слободу говора, верске слободе и биоетичка питања, као што су абортус и еутаназија.

Аутор је научног рада „Случај Роу против Вејда: друштвене околности које су довеле до легализације абортуса у САД”, којим је ова кључна одлука Врховног суда САД први пут стручно представљена српској јавности. Рад је уврштен и у збирку есеја о биоетичким питањима „Између киборга и химере – човек и савремена биоетика”, коју је приредио др Миша Ђурковић.

Учествовала је у Међународном конгресу породица у Молдавији 2018. године, и одржала говор о борби за очување породице и породичних вредности у Србији.

Веома је посвећена питању женског репродуктивног здравља и први је лиценцирани едукатор у Србији за FEMM методу (https://femmhealth.org/) праћења плодности. У оквиру Центра за живот, држи предавања о репродуктивном здрављу и предбрачним односима.

Редовно пише за портал International Family News (https://www.ifamnews.com/sr/).

Члан је Удружења књижевних преводилаца Србије од 2013. године.

Члан је Српског научног центра од 2018. године.

Бави се планинарењем и члан је Планинарског клуба „Железничар” из Београда. Године 2013. попела се на највиши врх Западне Европе Монблан (4.810 м).

Живи у Београду с мужем и ћерком.

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР