Ватин међу споменицима

Панчевачки Завод за заштиту споменика културе предлаже да се село Ватин и црква у Потпорњу прогласе за споменике културе. 

– Истраживања Владичанског двора у Вршцу.

Село Ватин у јужном Банату, по коме је цела једна праисторијска култура носи име (ватинска култура) тек ове године биће предложено да се прогласи спомеником од прворазредног значаја. Предлог је израдио панчевачки Завод за заштиту споменика културе.
Који споменици још чекају на заштиту, каква археолошка ископавања је ове јесени предузео и чему намерава да се посвети чим огреју топлији дани, за „Политику“ говори Марин Брмболић, археолог Завода за заштиту споменика културе у Панчеву.
Ове године смо имали два заштитна ископавања. Прво ископавање је обављено у дворишту Владичанског двора у Вршцу, у сарадњи са вршачким Народним музејом. Шта нас је подстакло да овде ископавамо? То су налази још из седамдесетих година, када је непосредно уз двор откривен један део сарматског гробља са изузетно вредним предметима. Ове године наишли смо само на ивицу, источну границу некрополе чији се преостали део очигледно шири ка западу, што ће и усмерити наше будуће радове. Наишли смо и на објекте који су до сада само помињани у писаним изворима и који су за археологију можда млади (XVIII век). Али, сигурно је да су то објекти који по старости припадају првој фази изградње Владичанског двора. Овај двор је подигао лично владика Јован Ђорђевић од 1757. до 1759. године.

Фотографија преузета са стране 3 ауторовог текста.

Овај текст спада у тематске категорије:

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР