Активности чланова СНЦ у новембру

Активности Српског научног центра наставиле су се и у новембру месецу, активним учешћем на предавањима и комеморативним скуповима. Чланови СНЦ: Зоран А. Антонијевић, Зоран Стефановић, Мирослав Миладиновић, Бранислав Добросављевић, Ненад Б. Милорадовић и Срђан Новаковић узели су учешћа на овим догађајима.

Између Лајковца и Уба, у Рукладама, родном месту војводе Војe Танкосићa, 2. новембра су уприличени парастос и полагање венаца овом великану Првог светског рата.

Неколико чланова СНЦ пратило је 4. новембра предавање Весне Пешић о Винчанском писму. Дан касније, чланови СНЦ присуствовали су обележавању Дана ослобођења Сурчина у Првом светском рату.

У четвртак 10. новембра неколико чланова СНЦ је присуствовало премијери филма “Географија душе – Косово и Метохија”. Зоран А. Антонијевић је присуствовао на четири догађаја:  обележавању Дана примирја у Првом светском рату, отварању изложбе фотографија портрета Патријарха Павла, отварању изложбе “Агресија у 78 слика” и промоцији књиге професора Милоша Ковића, док је у Великој сали САНУ одржано предавање “Рукописна заоставштина Павла Соларића о пореклу Словена и Срба

Пречице до извештаја на овој страни:

2. новембар 2021.

У част и славу - подсећање на тигра Првог светског рата Војислава Воју Танкосића

У уторак, 02. новембра на дан смрти Војислава Воје Танкосића, у његовом родном месту Руклада, а испред основне школе, Равногорски покрет Лајковац је организовао Парастос и полагање венаца Четничком Војводи Воји, као и паљење свећа на његовом гробу на Новом гробљу у Београду.

Неустрашиви војвода, Воја Танкосић био је страх и трепет за српске непријатеље, тако су га и Аустријанци назвали “Тигар” због своје храбрости и енергичности по којима су га добро упамтиле агресорске снаге у Првом светском рату. “Где је српски народ био угрожен, стизао је Танкосић, где нико није смео, долазио је Танкосић. Храброст његова уливала је страх непријатељу, а и сваком ко би помислио на издају. Оставио пород није, али оставио нам је у аманет како и на који начин се чува и брани Србија. Покушаћемо да у наредном периоду поставимо обележје, бисту легендарним јунаку, Четничком Војводи Војиславу Танкосићу. Јер храброст његова данас нам треба”. (уводна реч Ненад Милошевић, потпредседник  Равногорског Покрета Лајковац)

Да смо на правом путу говоре и ове слике…сећамо се и Бога и молимо за наше скоро па заборављене хероје, јер ми смо наше имали а они су своје измишљали.

РЕЧ ВОЈВОДЕ ТАНКОСИЋА

Одакле ти право да поклањаш
оно што сам ја у крви ослободио?!
Одакле ти право да пљујеш на жртве
оних које сам ја предводио?!

Нисам ја Косово Србији вратио
да би ти данас њиме трговао,
нисам ја са смрћу друговао
да би ме ти данас блатио.

На Мердарама је историја писана,
да тебе данас опомене,
да је српска граница крвљу исписана
и да не може доћи до њена промене.

Косово је мога народа суштина,
најпоноснија и најболнија српска истина,
највећа светиња српскога рода,
српско Косово је српска слобода.

Од Турака сам га ослободио ја,
Војислав Танкосић,
четнички војвода!

Када преговараш са Шиптарима,
у залог стављаш мој завет и моју главу,
немој да те ђаво понесе,
да ми окаљаш име и ратничку славу.

Ја нисам мртав, само спавам,
не трпим дезертерство и издају,
моја сабља не може да зарђа
и потегнућу је за продају
моје заветне дедовине,
моје крваве страдије,
моје отаџбине Србије.

Јулијана Мркоња Марић

Наш снимак говора Јулијане Мркоња Марић:

Наш снимак говора члана СНЦ Зорана А. Антонијевића:

Наш снимак Драгише Симића који рецитује песму Владислава Петковића Диса “Наши дани”:

Говор генерала Милорада Ступара на парастосу војводи Танкосићу. Снимак канала “Српска ствар”:

Пречице до извештаја на овој страни:

4. новембар 2021.

Предавање: "Винчанско писмо"

У свечаној хали Академија 28 у Београду, у Немањиној улици број 28, одржано је предавање посвећено винчанском писму. Уводну реч имао је професор др. Александар Седмак који је у име организатора скупа, Удружења Пријатељи српске културе, упознао публику са темом предавања и са значајем истраживања српске праисторије.

Весна Пешић је потом говорила о раду свог оца др. Радивоја Пешића и његовој систематизацији знакова пронађених на артефактима ископаним на праисторијском археолошком налазишту у Винчи код Београда. Публика је упозната са открићем др. Радивоја Пешића да је винчанско писмо идентично етрурском и да је прво алфабетно писмо у свету, знатно старије од пиктографских писама, која су се, до пре истраживања др. Радивоја Пешића, сматрала најстаријим писмима на свету.

Наш снимак уводне и завршне речи:

Уводна реч Весне Пешић. Извештај канала Systema Info:

Снимак целог предавања на каналу “Пешић и синови”:

5. новембар 2021.

Дан ослобођења Сурчина у Првом светском рату

Представници Градске општине и Месне заједнице Сурчин, Војске Републике Србије и борачких удружења, сваке године обележавају Дан ослобођења Сурчина у Првом светском рату и одају почаст преминулим мештанима.  

Свечаност обележавања у петак 5. новембра 2021. године започела је полагањем венаца на православном гробљу у Сурчину.

Свечаност је настављена на централном тргу у Сурчину где су на Спомен плочу жртвама Првог светског рата 1914-1918. године положени венци. Водитељ програма била је Сања Сипић Врдољак испред Клтурног центра Сурчин.

Делегације које су положиле венце предводили су Предраг Барош и Срђан Гагић испред Градске општине и Месне заједнице Сурчин; Љубомир Јовановић, Дане Орловић и Срба Новаковић испред Удружења потомака ратника Србије 1912-1920, Општински одбор Сурчин; Мића Љубинковић испред СУБНОР, Општински одбор Барајево; Гојко и Миланка Мрзлић испред СУБНОР, Општински одбор Сурчин; Владан Пантић испред Удружења 20. децембар – Вранић; и на крају, Зоран А. Антонијевић, члан СНЦ и члан Удружења потомака ратника Србије 1912-1920, Општински одбор Лазаревац, подружница Вреоци.

Наш снимак полагања венаца:

10. новембар 2021.

Премијера филма "Географија душе - Косово и Метохија"

Члан Српског научног центра Зоран Стефановић организовао је Националну научно–стручну конференцију „Филм и анимација у систему образовања Србије“. Конференција је одржана у Југословенској кинотеци као део свечаног јубиларног програма 50. ревије филмског стваралаштва деце и омладине Србије која слави 60 година постојања. Ово је такође део 2. Мултимоста — међународног фестивала анимираног филма за децу и омладину, који је управо одржан са главним програмима у три града: Новом Саду, Сремским Карловцима и Београду. Све поменуте манифестације организоване су са подршком Министарства културе и информисања Србије, Филмског центра Србије, владе АП Војводине и Града Новог Сада.

По завршетку конференције, у Југословенској кинотеци приказан је филм ГЕОГРАФИЈА ДУШЕ – КОСОВО И МЕТОХИЈА. Филм су радиле две жене, Јелена Мила и Весна Пешић, са циљем праћења очигледних трагова ПРОШЛОСТИ којe модерна тумачења историје популарно ИЗОКРЕЋУ. По речима Весне Пешић, филм је “докуметрано сведочење невидљивог наслеђа древних времена и видљивих трагова неправде која још није нашла свој мир”. У овом филму са путовања по Косову и Метохији ауторке су откриле ожиљке агресије над становништвом крајем прошлог века и последице које су оставиле дубок траг над миленијумском баштином српског народа са овог простора. Од духовне узвишености и мира Грачанице и Дечана до јавних кућа на изласку из Приштине. Од Новобрдског рударског средишта Европе краља Милутина до коцкарница и бесправне градње у експанзији кроз коју се пере новац од дроге и проституције… Ипак, ту негде у ретким енклавама у којима живе Срби попут последњих Ничеових људи, осетићете шта значи бити чувар ватре, не одустати од континуитета и предати ту искру у наслеђе потомцима – макар остао само један – закључује Весна Пешић.

Инсерт из филма на каналу
M.A.M.M.A. production:

Пречице до извештаја на овој страни:

10. новембар 2021.

Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Члан Српског научног центра Зоран А. Антонијевић присуствовао је пријему  у Војном музеју организованог поводом Дана примирја у Првом светском рату. Погледајте извештај на сајту Савеза удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920

16. новембар 2021.

Изложба фотографија: "Портрети Патријарха Павла"

Изложба фотографија “Портрети Патријарха Павла” отворена је у Библиотеци “Димитрије Туцовић” у Лазаревцу. Аутор фотографија Хаџи Мирко Вујичић начинио је ове фотографије у дугом низу година, почевши од времена док је био студент Православног богословског факултета, преко времена док је радио за лист “Православље” и закључно са периодом док је радио као вероучитељ.

Прилог телевизије ГЕМ Инфо:

17. новембар 2021.

Изложба фотографија: "Агресија у 78 слика"

Члан СНЦ, Зоран А. Антонијевић учествовао је у организовању изложбе у Центру за културу, Лазаревац. Представљено је 78 слика, по једна за сваки дан НАТО агресије на Србију. Организатори изложбе су подсетили да је агресија извршена у име међународне заједнице, али без резолуције и мандата Савета безбедности Уједињених нација. При томе су прекршене све одредбе међународног права и погађена је повеља ОУН-а.
На удару напада нашли су се војни објекти, али и објекти цивилне намене као што су електроенергетска постројења, мостови, пруге, топлане, болнице, па чак и школе. Овом изложбом се наглашавају елементи НАТО агресије којима је било дозвољено убијање цивилног становништва и коришћење иначе забрањених убојних средстава појачаних осиромашеним уранијумом. Током 78 дана бомбардовања извршено је преко 2.300 ваздушних удара. Иако је Женевском конвенцијом забрањена употреба касетних бомби, изручено их је око 37.000. Погинула су 462 војника и више од 2.000 цивила међу којима је било 88 деце.

Организатори изложбе: Културни центар Чукарица

Директор: Миодраг Ракочевић

 Војска Србије: Заступник  Јевто Вуловић, п.пук.

Аутор изложбе: Зоран Јовановић Мачак

Аутори фотографија:

Матија Коковић, Милош Цветковић, Раде Прелић, Горан Шљивић, Драган Миловановић, Алекса Станковић, Игор Маринковић, Никола Фифић, Милан Тимотић и Зоран Јовановић Мачак

18. новембар 2021.

Проф. др Персида Лазаревић Ди Ђакомо:
"Рукописна заоставштина Павла Соларића о пореклу Словена и Срба"

У оквиру циклуса предавања под називом „О митолошкој прошлости Срба: истина и заблуде”, у четвртак, 18. новембра, проф. др Персида Лазаревић ди Ђакомо одржала је онлајн предавање под називом „Рукописна заоставштина Павла Соларића о пореклу Словена и Срба”. Павле Соларић је био најближи пријатељ и сарадник Доситеја Обрадовића, те упркос прераној смрти у 42. години живота, успео је да остави драгоцену штампану и рукописну грађу о прошлости Словена и Срба. По речима др. Лазаревић ди Ђакомо: “Његове теорије, које данас делују одважно и на граници између митологије и науке, део су времена у коме је живео и потврђују да је активно пратио културне токове Европе као и да је сâм био део тих токова”.  Соларићева претпоставка је да Словени и Срби потичу од Скита и Сармата, те да су блиско повезани са Гетима, Готима, Галима и прецима данашњег становништва Грчке. Предавачица је навела велику научно-истраживачку вредност необјављених и недовршених Соларићевих списа, попут рукописа Рода славенскога почетак, размноженије, породи и изроди (Архив САНУ, инв. бр. 220) и попратних бележака (Архив САНУ, инв. бр. 201, 213, 213 1/2). У закључку предавања др Персида Лазаревић ди Ђакомо је потврдила да Соларићеве теорије поштују историјско-филолошке истраживачке методе свог времена чиме Соларић долази до формално исправних закључака и истина о пореклу Словена и Срба.

Аудио снимак целог предавања на каналу Merlocampini:

18. новембар 2021.

Промоција књиге професора Милоша Ковића: "Велике силе и Срби (1496-1833)"

У библиотеци “Димитрије Туцовић” у Лазаревцу одржана је промоција књиге професора Милоша Ковића “Велике силе и Срби (1496-1833)”. Пред препуним аудиторијумом уводну реч су имали Никола Маринковић и Ратко Вукелић. Књига у издању издавачке куће Catena Mundi, по речима самог издавача, говори о односу великих сила према Србима после пропасти средњовековних држава. У књизи се даље може прочитати како је изгледала српска црквена и народна дипломатија, ко је подржавао идеју слободне српске државе, а ко не, како је српски народ геополитику учио из крвавих грешака и да ли морамо и данас да их понављамо, те која би требала да буде основна идеја водиља српске историје у модерном добу.
Пречице до извештаја на овој страни:
СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР