Активности чланова СНЦ у јануару

У јануару месецу 2022. године члан СНЦ Зоран А. Антонијевић учествовао је у припреми програма “Домаћине, истерај де прелце, док ја нисам бацила вретенце” у организацији Народне библиотеке из Осечине који је представљен у Библиотеци Димитрије Туцовић у Лазаревцу. У Лајковцу је 28. јануара отворена изложба “Колубарци у ослободилачким ратовима 1912-1920“.

14-28. јануар 2022.

Програм Народне библиотеке Осечина "Домаћине, истерај де прелце, док ја нисам бацила вретенце"

У петак, 14. јануара у Библиотеци „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу представљен је програм Народне библиотеке Осечина “Домаћине, истерај де прелце, док ја нисам бацила вретенце”.
По речима организатора, програм је резултат рада у оквиру пројекта “Предење у осечинском крају”, који је реализован под покровитељством Министарства културе и информисања РС и општине Осечина. Публици је приказан истоимени документарно етнолошки филм и пригодна изложба предива, вретена, преслица из колекције Народног музеја у Ваљеву и приватних колекција.
У име домаћина Библиотеке „Димитрије Туцовић“ присутне је поздравила дитректорка Јасмина Иванковић и изразила жељу да се Осечинско прело нађе најпре на листи нематеријалног културног наслеђа Републике Србије, а затим и на Унесковој листи.

О самом пројекту и програму „Прела“ које Библиотека организује девету годину за редом је говорила директорка библиотеке из Осечине, Ане Васиљевић. Из угла струке о пројекту је говорила етнолог Гордана Пајић, музејски саветник Народног музеја у Ваљеву. Поред тога што је публика могла да ужива у дивном програму, Лазаревачка библиотека пружила је и велику подршку осечинској библиотеци која чини велике напоре у очувању наше културне баштине.

Извештај Телевизије Пруга:

28. јануар - 15. фебруар 2022.

Изложба у Лајковцу: Колубарци у ослободилачким ратовима 1912-1920

У петак 28. јануара, у Галерији Kултурног центра “Хаџи Рувим” у Лајковцу отворена је изложба „Kолубарци у ослободилачким ратовима 1912-1920“ аутора Зорана А. Антонијевића члана Српског научног центра. Изложба ће бити отворена за посетиоце до 15. фебруара.

Изложбену поставку су допунили и предмети из збирке Душана Миловановића из Лајковца, које је сам годинама пасионирано сакупљао. На програму отварања изложбе учествовали су и песник Александар Kарић, историчари
уметности, представници Савеза потомака ратника 1912-1920 и оркестар „Старо вино“. Водитељ програма отварања изложбе био је Милутин Ранковић, директор Kултурног центра. Присутнима се у име Историјског архива Ваљево обратила Зорица Јеремић Севић.

Изложба је припремана две године и представљена је у два дела: први 2020. године и други 2021. године у данима Колубарске битке (новембар-децембар). Сви материјали су аутентични и већим делом су власништво аутора. Овога пута то је изложба на покретним паноима који омогућавају брзо постављање на одговарајуће место. Аутор се потрудио да уз помоћ својих пријатеља и сарадника представи само део из живота предака који су нас задужили својом борбом и одлучношћу да сачувају простор на коме се налазимо. Оно што треба истаћи је едукативан карактер изложеног материјала са којим ће се упознати млади и сви други посетиоци, а посебно би требало да пробуди интересовање за своје прадедове и да иницира прикупљање и чување богатог материјалног наслеђа. Још један важан аспект је и да се покрене иницијатива за израду и постављање спомен обележја витезовима Карађорђеве звезде којих је и у овим крајевима било као и по читавој домовини Србији. О ратницима Колубарцима, иначе је мало писано и остали су скрајнути од важних догађаја који су се одвијали око Колубаре; на овај начин аутор се нада да ће се појавити, пре свега, млади људи који ће забележити бар још понешто што се памти из времена Балканских ратова и Првог светског рата; првенствено Колубарске битке и других бојева у којима су учествовали становници овог краја (са обе стране Колубаре).

Извештај са отварања изложбе на сајту Лајковац на длану:

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР