Активности чланова СНЦ у октобру

Српски научни центар добио је неколико позива да учествује на скуповима и предавањима. У октобру месецу су чланови СНЦ: Зоран А. Антонијевић, Никола Демоња, Зоран Стефановић, Мирослав Миладиновић и Милош Крсмановић присуствовали на интересантним окупљањима које су организавала сродна удружења и саборци у очувању српске традиције и културе.

Прво окупљање било je 21. октобра у Храму културе Стара Бежанија где је промовисана књига Драгославе Копривице под насловом “Богиња језика Олга Луковић-Пјановић-животни пут и дело”. Следеће окупљање било је 28. октобра у Свечаној сали САНУ где је проф. др Радивој Радић, у оквиру циклуса „О митолошкој прошлости Срба: истина и заблуде” одржао предавање под насловом “Да ли су Срби народ најстарији?”

Истог дана, чланови СНЦ присуствали су интересантним скуповима у Лазаревцу и Лајковцу. Прво је у библиотеци “Димитрије Туцовић” у Лазаревцу одржана промоција књиге клиничког психолога др. Влајка Пановића под насловом “Брак, деца, породица”. Потом су чланови СНЦ наставили до оближњег Лајковца где су у организацији Равногорског покрета Лајковца промовисане књиге др. Немање Девића “Српска прича” и “Босанска голгота”.

21. октобар 2021.

Промоција књиге: "Богиња језика Олга Луковић-Пјановић"

Удружење Стара Бежанија (УСБ) учинило је огроман напор да припреми и организује промоцију најновије књиге Драгославе Копривице. Храм културе “Стара Бежанија”, званично најстарија сачувана зграда на Новом Београду, био је премали да смести велики број љубитеља књиге, историје и науке. Публика је са великим интересовањем слушала о детаљима живота и стваралаштва дуго оспораване и цензурисане лингвистичарке и историчарке др. Олге Луковић-Пјановић.

У овом представљању, слободној размени мисли, учествовали су Издавач, члан Петровске академије Драгољуб Антић, др. Божидар Митровић, др. Милан Младеновић, Симонида Станковић, Биљана Ђоровић, председница УСБ, Волга Илић, као и многи уважени гости из публике, познаваоци дела велике научнице.

У закључку промоције своје књиге, осврћући се на вишедеценијске нападе и цензурисање радова др. Олге Луковић-Пјановић, ауторка поручује: „нека опрости Олгина сен неистинитом науком свим заведеним Србима“.

Снимак целог догађаја у трајању од једног сата и 38 минута:

Изјава Драгославе Копривице након промоције њене књиге:

Пречице до извештаја на овој страни:

28. октобар 2021.

Предавање: "Да ли су Срби народ најстарији?"

У четвртак, 28. октобра, у Свечаној сали Српске академије наука и уметности одржано је предавање професора др. Радивоја Радића “Да ли су Срби народ најстарији”? Ово предавање припада циклусу „О митолошкој прошлости Срба: истина и заблуде”. У присуству председника САНУ др. Владимира С. Костића и других еминентних званица, др. Радић је говорио о супротстављеним погледима на далеку историју и порекло Срба.

Radic

Током свог предавања, Радић је нападао критичаре званичне или мејн-стрим историографије, називајући их на моменте псеудоисторичарима и шарлатанима. Наглашено је такође да општеприхваћене историјске доктрине критикују људи без формалног образовања из историје, тј. без дипломе Филозофског факултета или неке сродне стране институције.

Тако се на самом почетку свог предавања, Радић осврнуо на синтагму “Срби народ најстарији” тврдећи да ју је др. Олга Луковић-Пјановић злоупотребила, јер је по њему, цитиравши византијског историчара Лаоника Халкохондила, изоставила “још један најстарији народ” тј. Бугаре. Радић је рекао да је Халкохондил у оригиналу написао “Срби и Бугари су народ најстарији. То поуздано знам”!

Ако званична наука сматра Халкохондила веродостојним историјским извором, онда је и само помињање Срба, макар као једног од та два најстарија народа, разлог да званична српска историографија озбиљно преиспита Халкохондилов запис и остале трагове који указују да масовног досељавања Срба на Балкан у седмом веку можда није ни било.

На претходно поменутој промоцији књиге Драгославе Копривице опширно је говорено како је др. Луковић-Пјановић током свог истраживачког рада била прогоњена од стране тадашњих југословенских “безбедносних” служби. Данас у 21. веку имамо много нових сазнања која, ако ништа друго, захтевају озбиљније преиспитивање некада оспораваних и одбациваних теза др. Луковић-Пјановић и читаве плејаде аутохтониста пре ње. Тако је на пример, дигитализацијом рукописа у архивама широм света омогућено да се релативно лако приступи до сада непознатој историјској грађи. Генетичко тестирање и анализа ДНК молекула живих људи или посмртних остатака је иновативна научна пракса 21. века која већ сада нагони научнике широм света да озбиљно преиспитују устаљене парадигме и да излазе са новим теоријама и закључцима.

У претходно поменутој књизи Драгославе Копривице, на страни 73, помињу се речи професора Шантрена код кога је Олга Луковић-Пјановић бранила свој докторат на Сорбони:

Госпођо, ја се с вама не слажем, али вам дајем титулу доктора грчке филологије, јер сте је заслужили. На бојном пољу војник, који има осечај части, признаје вредност и своме непријатељу. Ја вам за ваш рад честитам, јер вам је за њега требало много воље, истрајности, па и храбрости.

У Србији ми треба да дочекамо неког нашег професора Шантрена! Да једног дана доживимо да Српска академија наука и уметности крене у преиспитивање устаљених парадигми, да допусти критичарима и скептицима да образложе своје аргументе. На крају, зар не би било логично да званичне институције попут САНУ и историјских института пригрле српску аутохтонистичку историографску мисао као своју и тако свету представе сво богатство у разноликости историографског истраживања међу Србима.

У српској научној и просветној јавности сазрео је моменат да се престане са етикетирањем и омаловажавањем оних који другачије мисле. Данас у Србији, ослобођеној од интернационалистичке диктатуре и идеолошког једноумља, јавност тражи дијалог и сучељавање ставова. 

Надамо се да ће Српска академија наука и уметности бити предводник дијалога научника разних оријентација и иницијатор преиспитивања, критиковања, сумњања и доказивања аргументованих хипотеза, ма како ове одударале од устаљеног наратива и владајућих парадигми. Србима треба институција предводник у спознаји свога порекла и идентитета!

28. октобар 2021.

Промоција књиге: "Брак, деца, породица"

Библиотека “Димитрије Туцовић” у Лазаревцу угостила је у четвртак 28. октобра др. Влајка Пановића специјалисту медицинске психологије.
Говорећи о својој новој књизи “Брак, деца, породица” др. Пановић је скренуо пажњу на изазове са којима се суочава савремена српска породица. Пановић је нагласио да родитељи данас све теже одолевају погубним утицајима нових технологија, медија, маркетинга и разних других области где бездушност, егоизам и неморал угрожавају наше традиционалне вредности и врлине на којима су се вековима градиле породице и стасавале генерације људи способних да одговоре изазовима који су често били много тежи од изазова какве имамо данас.

Слободан Стојановић (лево) и Јасмина Иванковић, директорка библиотеке (десно) били су модератори и домаћини предавачу др. Влајку Пановићу

У вези са васпитавањем деце, Пановић је говорио о проблемима олако прихваћених слобода и искључивању из реалног живота. То као последицу има егоизам и немогућност развоја емпатије која треба да буде основ односа према другим људима. Свака заједница, било брачна, породична или шира, подразумева давање себе и примање других себи.

Репортажа телевизије ГЕМ Инфо:

28. октобар 2021.

Промоција књига: "Српска прича" и "Босанска голгота"

У четвртак 28. октобра, у Великој сали општине Лајковац одржана је промоција две књиге др. Немање Девића: “Српска прича” и “Босанска голгота”. 

Представљајући своје књиге, др. Немања Девић је говорио о новим истраживањима и расветљавањима до сада непознатих чињеница о Југословенској војсци у отаџбини, те се овом приликом посебно осврнуо на Качер и колубарски крај. Поред аутора двеју књига, говорили су и Борисав Челиковић, уредник Службеног гласника и модератор програма Ратко Вукелић, професор историје. На самом почетку изведена је музичка позлата хора КЦ “Хаџи Рувим” Лајковац под диригентском палицом мр. Уроша Степановића као и рецитал чувара српске традиције Драгише Симића.

“Востани Сербие!
Давно си заспала, у мраку лежала, сада се пробуди.”

Организатор промоције, Равногорски покрет Лајковац, урадио је одличан посао у припреми и  организацији овог догађаја. Председник покрета Ненад Милошевић (на слици горе) изјавио је да велики број отворених тема и питања су показатељ да несавршеност, а може се рећи и криво тумачење досадашње историје, није дало жељене и по логици исправне одговоре. Поруку преносимо да грешке кроз историју не смемо поновити. Основ и темељ треба да нам буду српско јединство и осећај националне припадности. Богу хвала, стасава нова културна елита којој треба подршка, да кроз образовање и просвећивање усмери нове генерације да иду правим путем, путем на којем достојанствено говоримо: Живела Србија и српски народ!

Извештај о овом окупљању на порталу “Лајковац на длану”:

Репортажа Телевизије Пруга:

Пречице до извештаја на овој страни:
СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР