Присуство чланова СНЦ на предавањима септембар/октобар 2020.

У среду 30. септембра у просторијама Удружења Милутин Миланковић у Београду, у организацији Православне Фондације одржано је изузетно занимљиво предавање под називом “Достојевски као пророк – Словенство и словенски народи”. 

Предавање је одржала Сања Јанчић откривши нам Достојевског као нашег савременика!

Данас светом влада светска инквизиција која своју моћ шири кроз разноразне идеологије и њихове протагонисте. Управо су они еманација Великог инквизитора и отелотворење његовог основног циља: Да у човеку разори Божији лик. Европа није  христолика. Тај свој изворни идентитет она је изгубила. Сања Јанчић нам ову трагедију  Европе открива поређењем Достојевског и Ничеа. Човек Достојевског кроз низ трагичних околности проналази Христа у себи и ипак се вазноси ка Господу. Ничеов човек је човек моћи. Воља за моћ је воља за покоравањем и обесмишљавањем живота. Човек Достојевског је распет, али у дубинама распећа тихи је плам кандила васкрсења. Ничеов човек је талац нихилизма и безнађа. Зато је Достојевски ту, са нама, у овом тешком и трагичном времену када је, следом стихова песника Владимира Черкеза, “много бола а мало љубави” , да нам животима својих јунака покаже да пораза нема и да су ране које носимо залог нашег васкрсења у Господу Исусу Христу.

У препуној сали присутни су са великим интересовањем испратили предавање Сање Јанчић као и надахнуто завршно излагање Иване Жигон. На позив Удружења Срба из Црне Горе, од чланова Српског научног центра, предавању су присуствовали Зоран А. Антонијевић, Никола Демоња, Срђан Новаковић, Владислав Пријић и Милош Крсмановић.

У среду, 21. октобра, такође у просторијама Удружења Милутин Миланковић, председник Удружења Срба из Црне Горе, Жељко Чуровић одржао је предавање о проблему расрбрљавања Срба.

У хиљадама година дугој историји српског народа присутни су страдање и патња. Наш народ на свим својим стаништима и пребивалиштима је био прогањан и истребљиван не само од стране агресора и окупатора већ и од појединаца и група из властитих редова. Нашем народу се и даље сервирају идеје које воде у неслогу и сукобе правећи тако плодно тло за даље расрбљавање Срба.

Позив домаћина да присуствују овом предавању Жељка Чуровића, у име Српског научног центра, прихватили су Никола Демоња, Мирослав Миладиновић, Владислав Пријић и Милош Крсмановић.

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР