Сећање на Срђана Новаковића

У касне вечерње сате у понедељак 29. новембра 2021. године  изненада је од последица инфаркта у 59. години живота преминуо наш сарадник и пријатељ Срђан Новаковић. Новаковићев друштвени активизам, истраживачки и педагошки рад оставили су дубок траг у Србији и Италији. Новаковић је 23 године провео у Италији где је био ученик најзначајнијих италских слависта, црквених историчара и језикословаца. Његова вишегодишња истраживања старовенетског језика, као и романизације и латинизације србскословенских популација Балкана била су препозната у Српском научном центру као активност која у великој мери доприноси укупном фонду знања нашег народа, те стога, данас са великим жаљењем можемо да констатујемо да је српска наука изгубила једног изузетног истраживача који је био у свом пуном стваралачком напону. У суботу 4. децембра Срђан Новаковић је сахрањен на Топчидерском гробљу у Београду у присуству најближе родбине, пријатеља, сарадника и поштовалаца.

Комеморација у Србском културном центру „Ћирилица“

У четвртак 16. децембра 2021. године у Србском културном центру “Ћирилица” у Београду окупили су се пријатељи, сарадници и поштоваоци Срђана Новаковића. У име домаћина комеморације уводну реч имао је Милорад Ђошић, председник удружења “Ћирилица”. Као дугогодишњи сарадници говорили су Слободан Филиповић и Зоран А. Антонијевић. Завршне речи на комеморацији биле су успомене на Срђана Новаковића које су пред присутнима поделили Мирослав Миладиновић и Владислав Пријић.

Током формалног и неформалног дела вечерњег окупљања више пута је истицано визионарство Срђана Новаковића, његова интелигенција, образованост, проницљивост, истрајност, поштење, саосећање и родољубље. Уз велико жаљење што нас је напустио истраживач и научник пред којим су била најважнија стваралачка дела, сви присутни су се сложили да сећање на нашег пријатеља и сарадника можемо сачувати тако што би наставили са истраживањем и писањем о темама са којима је српску јавност упознавао управо Срђан Новаковић.

Снимак комеморације на каналу ТВ Данга:
Исечци из видеоконференција Срђана Новаковића:
СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР