Скупштина СНЦ одржана у суботу 10. јула

Српски научни центар, Београд, 10. јул 2021.

У просторијама на Новом Београду одржана је Скупштина СНЦ уз присуство девет чланова.

Скупштина је почела представљањем књиге Жарка Видовића “Срби и косовски завет у новом веку” коју су ове године заједнички издали Српски научни центар и Пријатељи професора др Жарка Видовића. По речима приређивача, ове 2021. године навршава се сто година од рођења и пет година од упокојења Жарка Видовића. Тим поводом, а из дубоког поштовања и дужне захвалности према Жарку Видовићу, настала је ова књига.

Иза Жарка Видовића остало је више десетина хиљада страница необјављених рукописа. Међу њима је и 2745 страница рукописа студије Његош и Косовски завет у Новом веку. Његов рад на овој студији трајао је од 1977-1982. године. Овом књигом, приређивачи најављују и скорашњи излазак из штампе целокупне Видовићеве студије у пет томова.

Вечерашњи састанак деветоро чланова СНЦ био је наставак уживо Скупштине која је одржана пре недељу дана путем електронске седнице. На састанку су додељене и награде заслужним члановима. Учесници су резимирали активности СНЦ из 2020. и ове године и договорили планове даљих активности.

Зоран Антонијевић је представио брошуру под насловом “Црквено наслеђе Лазаревца” за коју је он написао део текста. Брошура је недавно издата од стране Туристичке организације ГО Лазаревац и може се преузети као ПДФ документ.

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР