Бикови из Беловода

Занимљиве фигуре животиња, међу којима су највећа два бика од керамике, пронађене су покрај пећи непознате намене у Беловодама крај Петровца на Млави.
На локалитету Беловоде названом по истоименом извору у селу Велико Лаоле крај Петровца на Млави археолози су овога лета пронашли групу занимљивих зооморфних фигурина међу којима се истичу два, за то време (4500-3800.г.п.н.е.) огромна керамичка бика, незнатно оштећена. На њима су, што се први пут сада среће, наглашено представљени полни органи, па су стручњаци Народног музеја из Београда и Пожаревца мишљења да је реч о својеврсном култу плодности:
Један керамички бик чак има пробушену њушку, а сувише је тежак да би могао да служи као амулет, привезак који се носи око врата. Вероватно је неким канапом, провученим кроз њушку био привезан за неки већи предмет. Поред та два велика бика пронађене су и две мање фигуре. Нашли смо и неколико антропоморфних портрета са петоугаоним главама и бадемастим очима,карактеристичним за период винчанске културе – каже Драган Јацановић, археолог пожаревачког Народног музеја.

Фотографија преузета са стране 1 ауторовог текста.

Овај текст спада у тематске категорије:

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР