Активности чланова СНЦ на јесен 2023.

У јесењим месецима 2023. године чланови СНЦ узели су учешћа на разним предавањима, манифестацијама и изложбама.

Цркве брвнаре – чувари традиције

Зоран А. Антонијевић и Небојша Ђокић присуствовали су предавању у Галерији науке и технике САНУ која је била пратећи програм изложбе “Куће брвнаре и цркве брвнаре у народном градитељству”. Архитекта др Тихомир Обрадовић, архитекта одржао је предавање под насловом “Цркве брвнаре – чувари традиције. Непрекидна молитва под дрвеним сводом”.

Аутор фотографија на изложби, Станко Костић представио је архитектонско наслеђе и умеће старих мајстора у градњи цркви брвнара.

Како у тексту писаном за каталог изложбе запажа академик Бранислав Митровић:

“Након периода великог културног успона и узлета српког средњовековног црквеног градитељства, настао је период празнине и прекида током отоманског периода. Културни замах од неколико векова прекинуит је турским освајањем Србије половином 15. века. Од тада до почетка 19. века, српски народ ће преживљавати тежак период борбе за физички и духовни опстанак. У дугачком периоду након пропасти средњовековне српске државе, архитектура је била сведена на најједноставније архаичне и архетипске облике, па су се и цркве градиле у дрвету и малих димензија. Цркве брвнаре тако постају снажно упориште православне вере”.

Црква брвнара у Вранићу (из архиве СНЦ)

Прва редовна скупштина удружења Потомци Танаска Рајића

Члан СНЦ Зоран А. Антонијевић присуствовао је Првој редовној скупштини Удружења ПОТОМЦИ ТАНАСКА РАЈИЋА одржаној на дан Јована Златоустог у основној школи Карађорђе у Тополи. На скупу оснивача удружења са потомцима из фамилије Рајић и неколико почасних чланова са пажњом је саслушано излагање Владете Коларевића да изнесе многе непознате детаље из живота устаника и Шумадије.

Археолошки локалитет Анине у Ћелијама

Још једна у низу активности наших чланова. Овога пута мр.Небојша Ђокић и Зоран А.Антонијевић су посетили “римско” налазиште у Ћелијама Анине, где их је примио археолог Радивоје Арсић са екипом и упознао са досадашњим радовима на овом локалитету. Ђокић и Антонијевић су још тада изразили, у разговору са Арсићем, мишљење да је реч не само о римској вили већ и о објекту намењеном за потребе Аноне милитарис, складишта за храну добијену у житници Колубаре, а за потребе римске војске. Ту тезу су чланови СНЦ детаљније разрадили у овом раду.

Промоција књиге Драгана Ђермановића

У понедељак 20. новембра у Модерној галерији Центра за културу у Лазаревцу је представљена књига Драгана Ђермановића под насловом “Не суди”.  

Промоција књиге Томислава Крсмановића

У Удружењу Књижевника Србије представљена је књига Томислава Крсмановића под насловом “У зидинама психијатријског азилума у Арденима”.  Крсмановић је председник Покрета за заштиту људских права, писац, политиколог и економиста.

Предавање Жељка Утвара
"Украдено сећање Срба"

У организација Удружења пријатеља српске културе 14. новембра одржано је предавање Жељка Утвара под насловом “Украдено сећање Срба”. Аутор је надахнуто говорио о Лепенском Виру, Винчанској култури, пиротским ћилимовима, умећима наших бака, као и о својој збирци предмета српске баштне која садржи преко 5.000 јелека, опанака и других одевних и предмета за домаћинство …

Трибина
"Црквени храмови у Лазаревцу и околини"

У организација Удружења Наше огњиште, у библиотеци “Димитрије Туцовић” у Лазаревцу, у среду 6. децембра одржана је трибина под насловом “Црквени храмови у Лазаревцу и околини”.

Трибину су водили чланови СНЦ Зоран А. Антонијевић и Небојша Ђокић. Поред њих говорило је још троје гостију.

У заниљивој размени информација између водитеља и публике, изнесена су бројна сазнања о историјату храмова лазаревачког краја, њиховом тренутном стању, могућим будућим рестаурацијама оштећених храмова и другим питањима везаним за прошлост, садашњост и будућност православног наслеђа Лазаревца и околине.

На крају трибине Зоран А. Антонијевић је најавио изложбу под називом “Колубарци у Балканским ратовима и Великом рату” чији плакат видите доле.

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР