Активности чланова СНЦ у априлу

У априлу месецу 2022. године чланови СНЦ  узели су учешће у поклоничком путовању парохије Српске православне цркве из Купинова у Мислођин, Грабовац и Вранић.

17. април 2022.

Богослужење у манастиру Светог Христофора у Мислођину

Парохијани из Купинова су прво стали у Мислођину да би присуствовали богослужењу у манастиру Светог Христифора. Игуманија манастира Јустина срдачно је дочекала поклонике који су поред богослужења имали прилику да се упознају са историјатом ове светиње.
По предању, на простору данашњег Мислођина, постојала је хришћанска црква у време Римљана, да би у 13. веку краљ Драгутин, користећи се њеним грађевинским материјалом подигао манастир св. Христофора. Манастир је срушен 1521. године, када је турска војска из правца Шапца кренула у освајање Београда, да би био обновљен у периоду деспотовине Стефана Лазаревића. У историјским изворима црква се помиње у 16. веку. У тадашњем попису царских хасова у београдској нахији из 1560. године налази се манастир Христофор код села Барича. Последњи пут је срушен у аустроугарско-турским сукобима током 18. века. Материјал са рушевина и надгробни споменици користили су се 1824. године за изградњу старе цркве у Палежу (Обреновац), да би са изградњом нове цркве били уступљени за изградњу цркве у Баричу 1868. године.

Обилазак манастира Грабовац

Манастир Грабовац код Обреновца потиче из друге половине 13. века. Манастир је изградио Краљ Драгутин 1280. године. По предању, Краљ Драгутин је излечио повређену ногу у извору лековите воде у близини места где се данас налази манастир.

Манастир Грабовац био је више пута разаран у доба владавине Турака. Године 1626. манастир је обновљен, а забележен је и боравак расељених Срба из сеоба патријарха Арсенија Трећег Чарнојевића 1690. године. 

Године 1813. манастир су опет порушили Турци, да би га Срби опет обновили 1894, године у облику каквом га видимо данас. Главна црква је данас посевећена Преносу моштију Светог Оца Николаја.

Обилазак цркве брвнаре и спомен музеја у Вранићу

Црква брвнара налази се у црквеној порти у Вранићу, поред куће породице Матић, библиотеке и завичајног музеја. У порти се налазе још и Црква Светог Илије из 1888. године.

Поклоници су обишли кућу Матића и припадајуће вајате који су представљени у аутентичном облику, управо онако како су изгледала домаћинства у српским селима у 19. веку. Спомен музеј садржи изузетно вредну документацију и објекте из породичних колекција који верно представљају историјат цркве у Вранићу и живот људи о овом крају од неолита, до средњег века па све до данашњих дана.
СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР