Љиљана Чолан

Љиљана Чолан, професор српског језика и књижевности, рођена 19. 08.1972. године у Котору. Основну школу и Гимназију завршила у Котору.

Дипломирала на Филолошком факултету у Београду 1996. године на одсјеку за Српски језик и книжевност. Уписала постидпломске студије 1998.године на Филолошком факултету у Београду.

Стручни испит положила на Филозофском факултету у Никшићу 1998.године.

Говорим енглески језик и познајем рад на рачунару.

Запослена у Средњој школи у Котору од 1996.године, а у Гимназији Котор од 2003. године до данас.

Претходна искуства:

Kонтакт са ученицима је добар и настава се обавља стручно и са љубављу. Један од доказа те тврдње је и снимљени час активне наставе са темом: „Ево цвета довољно смелог да замирише на празном месту, и у успомени (поетика Бранка Миљковића). Час је снимљен у сарадњи са Министарством  Црне Горе, а пројекат је водио господин Радован Дамјановић. У скорије вријеме одржан је и један јавни час о Данилу Кишу, поводом 20 година од његове смрти. Постоје видео записи оба часа. У марту 2011. године одржан је јавни час Пекићева и Кишова поетика, у сарадњи са професором Филолошког факултета из Београда Александром Јерковом.

Учествовала сам у организацији великог броја ваннаставних активности. Издвајам школске представе „Криво је море, „У добри час од славе, „Још једно поподне код Исидоре (имагинарни запис И. Секулић, И. Андрић и М. Црњански), „Тројица.

Повезивање културних догађаја у граду са школским активностима је нужно. У том контексту издвајам књижевне вечери које сам водила са савременим српским писцима и књижевним критичарима Михајлом Пантићем, Александром Јерковом, Гораном Петровићем, Владаном Матијевићем, Милетом Продановићем.

Издвајам и јавна предавања о поетици савремених писаца (Албахарија, Тасића), као и предавање о књизи оца Јустина Поповића: „Достојевски о Европи и словенству.

У сарадњи са Друштвом за обнову манастира Подластва написала сам сценарио за Академију која је одржана у септембру 2000. године у Културном центру Котору. У игроказу који је садржао историјске чињенице из грбаљске историје, народне обичаје тога краја, хорско пјевање и плесне тачке професионалних плесача из Београда, учествовали су, уз професионалне глумце, и ученици средње школе.

Сваке године посјећујем  семинаре организоване за наставнике, а такође сам присуствовала и Конгресима слависта, одржаним у Будви 2000.године, у Врњачкој Бањи 2005. године и у Соко Бањи 2009. године. Сваког јануара присуствујем зимском семинару који се одржава на Филолошком факултету у Београду за професоре српског језика и књижевности.

Планови:

Као професор у Гимназији свјесна сам да утичем на формирање културне свијести код ученика, тако да се трудим да им приближим не само материју коју предајем, већ и све догађаје који могу утицати позитивно на њих.

Едукативни излети (типа посјете Сајму књига у Београду) су планирани у току школске године. Водим радионицу  креативног писања у Гимназији Котор.

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР