Колубарци у Балканским ратовима и Великом рату

У уторак 15. децембра је постављена, а у среду, 16. децембра у подне у холу библиотеке у Лазаревцу медијски је представљена изложба посвећена Колубарској бици са посебним акцентом на учешћу становника из лазаревачких сеоских средина (Вреоци, Барзиловица, Бистрица, Дрен, Чибутковица, Трбушница, Барошевац и …).

Организатори ове значајне изложбе, која садржи драгоцене експонате из овог историјског периода Србије, јесу Удружење потомака ратника 1912-1920 (секција Бистрица и секција Вреоци) и удружење Наше огњиште – Лазаревац. Испред ова два удружења говорили су Радиша Михаиловић из Бистрице, који је прочитао и говор Божидара Добричића написан за ову прилику, и Зоран Антонијевић из Вреоца који је и активан члан Српског научног центра.

Дугогодишње напоре да сакупе што је могуће више материјала из периода Великог рата, а посебно Колубарске битке, чланови ова два удружења представили су на овој изложби. Експонати су заиста изванредни и вредни пажње, говоре много и уче нас култури сећања. Дух изложбе и разлоге за њено постављање најбоље илуструје део говора Божидара Добричића који преносимо: „Приређујемо ову изложбу да бисмо вас потсетили на страховите жртве наших предака и увек ћемо вас потсећати разним делима које ћемо и убудуће чинити. Конкретно, ове фотографије и ови документи ускоро ће бити постављени у Бистрици, на Кременици, у вајату тј. Спомен соби бистричким јунацима, како онима што су дали своје животе за слободу, тако и онима који су се вратили као Солунци или из заробљеничких логора и изградили ову нашу домовину.“

Чланови оба удружења моле грађане који имају неки документ или фотографију из ратова: Српско-турског, Првог балканског, Другог балканског и Првог светског рата, а посебно из Колубарске битке да им доставе на дигиталну обраду и чување од заборава. Изложба може да се погледа у холу библиотеке до 23. децембра ове године. Друго продужење изложбе до 25 децембра је урађено због великог интересовања суграђана.

Прилог Телевизије ГЕМ: Изложба “Kолубарци у балканским ратовима и Великом рату” отворена у лазаревачкој библиотеци – објављујемо овде уз сагласност директора ГЕМ-а.

Прилог Телевизије Пруга: 106. годишњица Kолубарске битке – Централна државна церемонија у Лазаревцу

РТВ KЦН Kолубара – ЕМИСИЈА KАЛЕНДАР – РЕПОРТАЖА СА ИЗЛОЖБЕ

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР