Лајковачком Колубаром, фрулом сликом и беседом

Члан Српског научног центра, Зоран А. Антонијевић организовао је етно уметнички програм под називом „ЛАЈКОВАЧКОМ КОЛУБАРОМ, ФРУЛОМ СЛИКОМ И БЕСЕДОМ”.
У изведби програма учествовала је и етно група „ЛАЈКОВАЧКО ОГЊИШТЕ”, која је у Лајковцу, код Јолића воденице, такође извела етно уметнички програм под називом „ЛАЈКОВАЧКОМ КОЛУБАРОМ, ФРУЛОМ СЛИКОМ И БЕСЕДОМ”.
Програм се састојао од народних мелодија и кола које су се у Лајковцу и околини традиционално изводиле на прелима, игранкама, комишањима, изложбе и ликовне радионице уметничких слика са етно мотивима, изложбе фотографија са етно мотивима и изложбе руком рађене фруле.

Извођачи су били чланови ЕТНО ГРУПА „ЛАЈКОВАЧКО ОГЊИШТЕ”, Биљана Пауновић, фрулашица из Лајковца, Снежана Јовановић, самоука сликарка из Лајковца, Драган Радовановић, фотограф из Лајковца и Бора Бојић, солиста РАДИО Београда и градитељ фруле.
Етно група „ЛАЈКОВАЧКО ОГЊИШТЕ” је подружница УГ НАШЕ ОГЊИШТЕ и њено стваралаштво и деловање је и на подручју Лајковца. Готово сви њени чланови живе у Лајковцу, а циљ им је да се прошире на још већи број стваралаца из Лајковца, како би чували традицију Лајковачког етноса.

Овим пројектом УГ Наше огрњиште је хтело да афирмише културно етно стваралаштво и уметничке мотиве са територије општине Лајковац. Такође, намера је била да се афирмише стваралаштво уметника који живе и стварају на територији општине Лајковац, као и афирмација укупног српског савременог етно стваралаштва са елементима традиционалног српског мотива, овом приликом, са фокусом на Лајковац и околину.

Биографије учесника програма: 

  • Биљана Пауновић-прд.секције Лајковачко Огњиште, рођена и одрасла у Јабучју, живи у Рубрибрези. Фрулом се бави од детињства, наступа од 10. године, била је првак државе у категорији сениора у изворној фрули,  освајач више омладинских титула и у најмлађим категоријама, на бројним фестивалима. Наступала у земљи и иностранству. Наступала и са оркестром КЦ Хаџи Рувим и Железничар из Лајковца.
  • Бора Бојић, рођен 1940.г. у Шушњару, а по мајци из Стрмова, текстпописац и композитор, снимио бројне трајне снимке за Радио Београд. Написао многе песме народне музике од којих су најпознатије ТЕЦИ РЕКО КОЛУБАРО и ТОЧИ ВИНА ОЧЕ СТАРИ. Свира али и израђује фруле, дуборезбари, израђује фигуре од дрвета-ораха, црта карикатуре и пише.
  • Снежана Јовановић рођена 1956.г. из Лајковца, скоро четири деценије се бави сликарством, посебно мотивима из Лајковца и околине. Излагала у Београду, Паризу и бројним градовима Србије.
  • Драган Радовановић, Рођен 1959.г. у Лајковцу где и данас живи, ради и ствара. Студирао ДИФ и ради као наставник у школи у Јабучју. Деценијама се успешно бави фотографијом. Излагао од Лајковца, преко Београда до Париза. Пише и поезију, објавио је збирку песама.
KОД ЈОЛИЋА ВОДЕНИЦЕ-Лајковац, прилог Телевизије Пруга:
Интервју у студију Телевизије Пруга:
Извештај Телевизије Пруга са изложбе у Лазаревцу:
Извештај и видео прилог Радио Гем са изложбе у Лазаревцу:
СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР