Посета Буковику и устаничком гробљу

Једна од многих мистерија које су везане за почетак 19-тог века у овим крајевима је и буковичко Устаничко гробље. Оно се налази западно од старе буковичке цркве, у сенци великог броја стабала који су у многоме нагризли и оштетили надгробне каменове. Ових каменова има подоста и овај локалитет је неистражен, са траговима поломљених и изпремештаних нагробних плоча.

Већ неколико година се, мој пријатељ Раде Бановић и ја, бавимо историјом Буковика и људи који су учествовали у Првом и Другом СРБском устанку.

Нас је интересовало, за сада, само једно гробно место и то предка нашег домаћина Р.Бановића. То је место где је сахрањен Живан Пушкар, Карађорђев блиски саборац и сарадник. Пробијајући се кроз густу шуму, обраслу повеликом травом и пузавицама, после кратког напорног пешачења, стигосмо на место где је, по Радетовој причи, сахрањен његов далеки предак Живан. Надгробник је стајао усправно и поносно, висине до око 1 метра, ширине 50-так сантиметара и 15-так сантиметара дебљине, док је надгробна плоча била преврнута и оборена на око 1 метар удаљености, али цела.
После детаљног прегледања и установљавања квалитета камена приступило се одабиру средстава и метода којима ће се овом изузетно вредном спомен обележју вратити, колико је то могуће, што веродостојнији изглед, како би се он расчитао јер се по њему шкрабало оштим материјалом на изузетно твдом камену. Сам процес је трајао неколико сати и сви смо били задовољни урађеним ,тако да се могло скоро све растумачити, изузев предње стране за коју ће бити потребна и једна додатна методологија. Овом чину је присуствовао и старешина буковичке цркве свештеник Милош. Рестаурацију и конзервацију је урадио Бата Јовановић-члан удружења за неговање и чување српске баштине „КАЈМАКЧАЛАН”, заљубљеник у овај посао који се увек радује када помогне потомцима да се подсете и пронађу своје претке од којих често остају само назнаке на надгробницима (ако их уопше икада и пронађу). Посао смо окончали добрим домаћинским ручком уз буковичку ракију и лековиту извор воду како и доликује; домаћински.
У Отвореној арени, у сред парка Буковичког, промовисана је књига “БУКОВИК село које је подигло град” од импозантних 940 страна са картом и ЦД-ом са сликама. Члан Српског научног центра, Зоран А. Антонијевић поменут је пред 200 присутних посетилаца као сарадник овог издања.

Текст припремио и сликао Зоран А.Антонијевић, Вреочанин

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР