Активности чланова СНЦ на јесен 2022.

У јесењим месецима 2022. године чланови СНЦ узели су учешћа на разним предавањима, манифестацијама и изложбама. Зоран А. Антонијевић боравио је у Северној Македонији у склопу државне делегације Србије а испред Савеза Потомака ратника 1912-1915. Ненад Милорадовић поставио је изложбу „О архитектури – филозофија архитектуре“ у Галерији науке и технике Српске академије наука у Београду.

11. новембар 2022.

Обележавање дана примирја

Члан СНЦ Зоран А. Антонијевић  боравио је у Северној Македонији у склопу државне делегације Србије а испред Савеза Потомака ратника 1912-1920.г. Делегација је посетила седам гробаља наших славних ратника који су изгинули у страшним борбама у Балканским и Великом рату. Положени су венци уз присуство помоћника министра Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Биљане Барошевић, амбасадора Србије у Македонији госп. Невене Јовановић, државног секретара Србије и аташеа у Македонији Зорана Антића, питомаца Војне академије (са старешинама), питомаца Полицијске Академије (са старешинама) и бројних званичника који су дошли (првенствено) на Војничко гробље у Битољу.

26. новембар 2022.

Опело јунацима Колубарске битке

Планинари из Лајковца и околине, Лазаревца и околине као и из Ваљева, идући Стазама Колубарске битке, посетили су Манастир Св.Ђорђа у Ћелијама Лајковачким, где је одржано опело јунацима Колубарске битке. Члан СНЦ, Зоран А. Антонијевић је гостовао са ауторском изложбом КОЛУБАРЦИ У БАЛКАНСКИМ И ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ коју је погледало неколико стотина присутних.

Децембар 2022.

Свечаности у Лазаревцу

У Центру за културу  Лазаревац одржана је документарна изложба фотографија и предмета „Kолубарци у ослободилачким ратовима од 1912. до 1920. године и Првом светском рату, аутора Зорана А. Антонијевића. Ова изложба је припремана 20 година, а интезивно у последње две, рекао је Антонијевић. На изложби су се могле видети оригиналне фотографије и многобројни предмети из периода ослободилачких ратова. Изложба је реализована уз помоћ Градске општине Лазаревац и Библиотеке „Димитрије Туцовић“.

2 - 17 децембар 2022.

Изложба Ненада Милорадовића:
„О архитектури – филозофија архитектуре“

Изложба „О архитектури – филозофија архитектуре“ у Галерији науке и технике Српске академије наука у Београду отворена је 2. децембра, а завршена је 17. децембра 2022. На веб сајту Ненада Милорадовића приказани су постери, слике и кратак видео Милорадовићевог доприноса овој изложби са темом „Биофилски образац и изглед станишта Лепенског Вира“. Овим, као и излагањем у Ректорату Универзитета у Београду на почетку изложбе, Милорадовић је представио принципе по којима су грађене куће на Лепенском Виру пре око 8.000 година.
Видео и презентација у Ректорату Београдског универзитета 3. децембра показали су, корак по корак, како је могуће изградити ове куће. Архитектура Лепенског Вира била је архитектура златног угла. Ово археолошко налазиште је значајно за постизање циљева везаних за енергетску ефикасност у савременом добу. 

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР