Жарко Талијан

Жарко Талијан је рођен 11. марта 1952. године у Влашком Долу код Азање у сељачкој породици од оца Драгослава и мајке Миросаве. У браку са Радицом (девојачко Радовановић) има ћерку Данијелу и сина Дејана.

Као дугогодишњи службеник у месној заједници и месној канцеларији Азања обављао је различите послове а најдуже је радио као матичар. Упоредо, више од десет година је сарађивао са Центром за политиколошка истраживања и јавно мнење Института друштвених наука у Београду.

Истовремено, као љубитељ историографије, фолклора, белетристике и фотографије, деценијама проучава завичајну прошлост.

Аутор је самосталне изложбе Азања у прошлости која је приказана у Азањи, Крагујевцу, Смедереву и Београду.

Као велики борац против беле куге код Срба, наступао је у многим телевизијским емисијама, трудећи се да истакне значај породице и породичних вредности.

Активни је учесник бројних скупова и организатор округлих столова и трибина поводом обележавања значајних датума и годишњица из прошлости српског народа. Био је председник подружнице (месних заједница: Азања, Влашки До и Грчац) и секретар општинске организације Смедеревска Паланка Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године.

Поводом 100 година од почетка Првог светског рата објавио је књигу МИРИС ТАМЈАНА Азањци у ратовима од 1912. до 1918. године, у издању ИК Прометеј из Новог Сада.

Пензионерске дане проводи у Азањи и на основу богате грађе са којом располаже припрема нове завичајне публикације.