Лампа са затвореним очима

У Завичајном музеју Земуна траје изложба нових археолошких налаза,прикупљених на територији ове општине током последње деценије. 

– Лампа са ликом дачког краља Децебала, једним од три позната

У Завичајном музеју Земуна у току је изложба археолошких налаза прикупљених на територији ове општине у току последњих десет година. Преко стотину експоната набављених путем откупа, поклона појединаца или током ископавања потиче из времена преисторије, антике, средњег века и аустроугарског периода.

На локалитету Калуђерске ливаде у Сурчину откривено је осамдесет осам гробова из бронзаног доба (1900-850. п.н.е.) са спаљеним покојницима, сахрањеним у глиненим посудама-урнама. У многим урнама пронађени су и делови накита, украсни предмети које је покојник поседовао за време живота.

Највише експоната је из римског периода – керамика, алат, предмети свакодневне употребе, накит. Најзанимљивији налази су три керамичке лампе, за ову прилику уступљене Музеју града Београда из приватне колекције Велимира Челекетића.

Једна од светиљака има печат мајсторске радионице „Фотис“ чувене на овом подручју у римско доба. По сведочењу колекционара, нађена је у близини Гардоша, дакле на урбаном подручју Таурунума (Земун). Друге две су откривене у Сурдуку, и имају троделне фитиље у облику кљуна – објашњава за „Политику“ Славица Крунић, кустос Музеја града и један од аутора изложбе „Нови археолошки налази из Земуна“.

Илустрација  преузета са стране 1 ауторовог текста.

Овај текст спада у тематске категорије:

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР