Насељено место Вреоци

Аутори: Зоран А. Антонијевић и Жељко Стојковић

Вреоци су предивно место поред реке Колубаре које на овим просторима постоји бар неколико стотина година (ускоро ће бити 500 година од првог пописа).

Први писани историјски извори (који су сада доступни) се односе на турске пописе Влаха београдске нахије из 1528. године, а објављени су у књизи професора оријенталне историје др Хазима Шабановића „Турски извори за историју Београда и околине“ из 1964. године, која исправља и допуњује сазнања и податке из култног дела Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“ штампаног 1949. године.

Нема много писаних извора ни докумената о овом насељу иако је то била црквена општина, у 19-том и почетком 20-тог века, за четири села (Вреоци, Медошевац, Велики Црљени и Цветовац), а и административна све до 1953.године, те је ова књижица само скроман допринос с освртом на доста тога што је карактеристично за Вреоце и њене мештане.

У исчекивању тешких сеоба и пресељења, Вреоци нестаје убрзаним темпом кога прекопавају багери и булдожери Р.Б.Колубара.

Ускоро треба да пред читаоце изађе обимна књига о Вреоцима на око 1.000 страна коју припрема наш члан и сарадник Зоран А. Антонијевић.

На слици је стара кућа породице Антонијевић

Овај текст спада у тематске категорије:

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР