Потонула лука

Са Горданом Каровић, хидроархеологом, о подводним истраживањима у свету и код нас. Читаво дно луке у Цезареји (Израел) прекривено је керамиком, остацима стубова и кула.

Истраживање дна Саве и Дунава

Гордана Каровић, археолог Републичког завода за заштиту споменика Србије, провела је протеклог лета шест недеља у Израелу,на позив професора Авнера Рабана. Као члан међународне археолошке екипе учествовала је у истраживању остатака античког града Цезареје које је организовао Центар за поморске студије у Хаифи. Једина жена хидроархеолог у нашој земљи, Гордана Каровић имала је прилике да се упозна са начином рада Авнера Рабана, светски признатог стручњака у овој области, и да стекне драгоцена искуства.
Локалитет Цезареја налази се педесет километара северно од Тел Авива. Град са великом луком подигао је у 1. веку пре наше ере Херод Велики, владар Јудеје. За само дванаест година он је претворио првобитно феничанско насеље у најзначајнију луку свог краљевства, луку која је представљала чудо технологије и дизајна са својим доковима, складиштима, моловима, светиоником и шест огромних бронзних статуа на улазу.

Фотографија преузета са стране 1 ауторовог текста.

Овај текст спада у тематске категорије:

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР