Пустахије са Јухора

На Великом Ветрену,највишем врху планине Јухор, у нашем Поморављу, откривено је једно од највећих утврђења које је келтски народ икада подигао на тлу југоисточне Европе.
Навеће утврђење једног келтског народа на простору југоисточне Европе откривено је недавно у нашем Поморављу, на највишем врху планине Јухор. Ловац из једног подјухорског села је прошле јесени, из јазбине скривене под стаблом дивље јабуке, заједно са младим, риђодлаким лисцем извукао и комад керамичке посуде. Открића су почела да се нижу, а археолошки дневници до данас бележе изненађење за изненађењем.

Не само да је Велики Ветрен једно од највећих келтских утврђења које археологија света познаје, то је и локалитет најсложенији по својој структури. На десет хектара простиру се утврђена акропола, подграђе и некропола. Реч је и о најбоље очуваном насељу једног келтског народа на овим просторима. Дивље копаче доскора овуда није наносио пут. Захваљујући томе више је археолошких предмета пронађено на Великом Ветрену него на највећим келтским локалитетима у Европи – Махингу у Баварској, Страдоницама и Старом Храцком на подручју бивше Чехословачке – објашњава Милорад Стојић, стручњак археолошког института у Београду, који се залаже да се Велики Ветрен што пре заштити Законом о заштити културних добара и да се на њему обаве опсежна археолошка ископавања.

Фотографија преузета са стране 3 ауторовог текста.

Овај текст спада у тематске категорије:

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР