Рог изобиља и коло среће

Монографија пољског археолога и публицисте Барбаре Лихоцке о иконографији Фортуне у Римском царству прва је целовита студија ликовних представа ове богиње


Фортуну, богињу среће и судбине,призивали су верници античког доба да бди над војним походима, дугим путовањима, почецима значајних приватних и јавних послова. Њен култ био је веома раширен и сложен. У Грчкој и религијама Истока носила је име Тихе и поштовала се као заштитница градова. Отуда се на ликовним представама ове богиње истиче круна у облику градских бедема (corona мuralis). Поистовећивала се са великом богињом Изидом прерастајући тако у синкретичко божанство неограничене моћи.

Прва потпуна студија ликовних представа Фортуне, значајног божанства римског Пантеона, нашла се недавно у збирци библиотеке Археолошког института у Београду. Реч је о монографији пољског археолога Барбаре Лихоцке штампаној на француском језику под насловом „Иконографија Фортуне у Римском царству (од првог века старе ере до IV века нове ере)“. Монографију је издао Центар за медитеранску археологију Пољске академије наука у Варшави, 1997. године, а њеним поглављива читаоце ће провести Гордана Јеремић, археолог београдског Археолошког института.

Фотографија преузета са стране 1 ауторовог текста.

Овај текст спада у тематске категорије:

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР