Сребрни Рудник

Татјана Обрадовић, добитник награде Народног музеја за најбоље написани рад из археологије, говори о планини Рудник у средњем веку, тешкоћама са којима се среће жена археолог, својој перспективи и перспективи својих колега.
Сваке године Народни музеј на свој дан, 10. маја, додељује награду за најбоље написан дипломски рад из историје уметности или археологије. Овогодишњи добитник је Татјана Обрадовић, археолог постдипломац. Она је са својим ментором, професором доктором Војиславом С. Јовановићем за тему дипломског рада одабрала „Средњовековни Рудник у светлу археолошких и историјских истраживања“.

Не само обимом (три стотине страна), задивљујућим списком прочитане литературе, овај рад, по мишљењу њених старијих колега, плени и својим стилом, језиком научним, али ослобођеним сувишних туђица.
Обрадити овакве теме јасним, чистим, српским језиком проблем је са којим се научни радници срећу целог живота и који ретко када успевају да реше. Татјани су у томе можда помогле студије славистике којима се бавила пре него што се потпуно посветила археологији.

Фотографија преузета са стране 2 ауторовог текста.

Овај текст спада у тематске категорије:

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР