Средњовековна Жупа Брусница и турске нахије Морава и Рудник

У раду се доказује постојање средњовековне жупе Бруснице у сливу истоимене реке која је променила име у Деспотовицу. Уочава се да је средиште жупе била место Брусница чије име је остало непромењено до данас. На основу старих извора и турских пописа из 1476-1516. године врши се реконструисање обима жупе, број села, цркава, манастира, као и њен стратешки положај и економска моћ.

Фотографија преузета са Википедије: BrankaVV, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Река Брусница и истоимена жупа је фундирана у извору, у повељи цара Душана из 1354. године, а тврђава Неводи, око 1397. године. У то време је дошло до разарања тврђаве Неводи – Неваде а у потоњем периоду, у време српских деспота, име реке Бруснице је промењено у Деспотовица. Српска средњовековна жупа Брусница, са средиштем у Брусници је пре 1459. године имала најмање 41 село, два рудника сребра, жупско утврђење Неводи, трг, један манастир, 12 цркава, бројне млинове, ваљарице и откове. Пошто је кроз ову жупу водио значајан пут њена историја је у тесној вези са судбином Рудника, градова и рудника сребра. Све опомиње да је овај део средњовековне Рудничке подгорине био изложен страдањима и демографском паду, 1454-1476. године.

Издавач: Центар за митолошке студије Србије – Рача 

Овај текст спада у тематске категорије:

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР