Старац Елпидије: Почела је нова генерација светих исповедника

Неки верују да живимо у хришћанској држави. Запитајте се да ли је заиста тако. Кога прослављамо данас? Оца који се огласио са висине: „Ово је Син мој љубљени“, Христа и Светог Духа – који се појавио у обличју голуба. Данас се слави Света Тројица, зато и кажемо Свето Богојављење јер се јавио (открио, објавио) Бог, цео триипостасни Бог! Како се ви осећате када угледате свог оца или мајку, да ли се радујете или жалостите? Тако се и Хришћани радују када осете присуство Бога Оца јер смо ми Његова чеда, а Он наш отац који је ради наше љубави и спасења послао свог Сина да поднесе патње да би нама вратио оно што смо изгубили – Светог Духа.

Данас је празник Оца, Бога Оца. Бога Оца! Данас је празник свих Хришћана. Шта ради Бог Отац? Као и сваки отац када слави, спрема богату гозбу и зове своју децу да их нахрани, тако и Он поставља највећу трпезу (Часну Трпезу), жртвује себе и даје нам своје Тело и Крв, као најдрагоценију храну. Крв и Тело Његово нису само храна него и лек за душу. Када се разболите, где идете? Зар не идете у болницу, лекару, да бисте узели лекове? Ми се сада налазимо усред једне пандемије која је угрозила и тело и душу и сви смо престрављени да нам се случајно нешто лоше не догоди. Покрили смо нос да не може да удахне кисеоник, и говоримо Богу: није нам потребан Твој лек. Довољан си нам ти, ђаволе, и твоји лекови, које си нам дао. Ево, већ су почели да вакцинишу, са безброј штетних дејстава, умиру људи … С друге стране, истински лек – а овде морамо да кажемо истину –  који је сам Христос, нас не занима! Тако је сатана једном рекао: ниси нам потребан, Боже наш, ми ћемо постати богови. То је рекао и тако је урадио. Ето како је од Арханђела, који је био поред Бога и позавидео на слави Божјој, отпао и постао архиђаво. Сви који су му поверовали од анђела су постали ђаволи.

               Морамо и ми да се запитамо кога смо изабрали и која је наша улога. Бог је одредио да ми постанемо земаљски анђели и да заменимо анђелски чин који је отпао са неба, од којих су постали демони. То је наша улога. Овде на земљи ми полажемо испите кога ћемо следити: Бога или луцифера. Ако кренемо за Богом, постаћемо земаљски анђели. Бог ће нас примити на небу као анђеле. Међутим, ако кажемо: Боже, ти нам ниси потребан, ми смо кренули за овим лепотама које нам нуди ђаво, за радостима овог живота, шта мислите да ћемо постати, анђели или демони? У нашим је рукама, то је просто ствар избора. Како човек постаје свет? Човек постаје свет захваљујући својој вери и љубави према Богу. То нас чини да верујемо да је ово што се приноси на Светој Литургији сам Христос. Да ли је то хлеб и вино или сам Христос? Да ли вас свештеник причешћује хлебом и вином или Телом и Крвљу Христовом, реците ми, молим вас, у шта на крају крајева верујете? Бојим се да ме лажете, јер да заиста верујете да је ово сам Христос, ви бисте изашли да га дочекате. Дошли бисте овде да га поздравите. Када идете код свога оца на славу, да ли идете на главна или на задња врата? Зар се не бисте загрлили и пољубили, и зар вам он не би пожелео добродошлицу? А данас је сам Бог дошао код вас да му пожелите срећан празник, да ли сте му икад рекли да га волите? Да ли сте му икад рекли: хвала ти? Да ли сте му рекли: Оче, верујем да је ово овде Син кога си послао, а ја ћу данас доћи да се причестим? На данашњи дан не би смело да буде никог изван дома Очевог – цркве.

Међутим, данас сви они који мисле да су велики пред светом, било политичари или црквени великодостојници, нису схватили да ми данас полажемо испит, и то најважнији испит године. Не полаже се испит на дан Нове године, него на Богојављење, а од тога шта будемо изабрали зависиће цела година. Зар мислите да се сатани свиђа да ми волимо Бога? Не свиђа му се, а зашто? Зато што нас љубав према Богу чини анђелима! Зато што нас вера да је ово Тело и Крв Христова чини анђелима. Вера да ова вода благодаћу Духа Светога постаје богојављенска водица која ће осветити душу и тело, и учиниће нас анђелима.    

Дакле, да ли је сатани у интересу да цркве буду отворене, да се људи причешћују, да узимају богојављенску водицу? Они који мисле да управљају светом, политичари, издали су своју веру. Не би ме занимало да су антихристи, да су Нерон или Диоклецијан, јер они нису ни знали за Христа. Ови цареви нису познавали Христа, а борили су се против Њега. А ко су они који се данас боре против Њега? Савремени нерони и савремени диоклецијани су објавили велики прогон. Цењкају се са ђаволом: Шта кажеш, ђаволе, да ли да отворим цркву или да је затворим? Шта мислите да ће ђаво да одговори? Неки црквени вођи који мисле да представљају Цркву – а то није Црква јер је Црква Христос – питају ђавола да ли да пусте људе да се причесте Христом. Он, наравно, то не дозвољава јер се боји да ће људи постати анђели и шта ће онда бити с њим? Он полаже право на њих да од њих направи ђаволе. Питам ја вас: зар ово што је већ почело није отпадништво од Бога? Да ли сте ви срећни јер смо уз Бога и како се вама чини? Имамо ли снаге да кажемо „не“ и „Бог је наш Отац“?   

Фотографија преузета из архиве преводиоца

Једном је један познати водитељ у телевизијским вестима имао расправу са неким, и тај гост му је рекао: „Господине, замислите шта бисте ви урадили да се Ваша мајка нашла у тој ситуацији“. Није имао намеру да га увреди, то је рекао из простодушности, али се водитељ увредио: „Не дозвољавам ти да узимаш моју мајку у уста“. Сви су се задивили љубави коју је гајио према својој мајци. Ја вас сада питам: ако вам оптуже Оца, Бога Оца, Христа, шта ћете да урадите? Не усуђуј се, човече, да узмеш у уста мог Светог Оца! Да ли имате храбрости да то кажете? Имате ли храбрости да одбијете наређења сатане? Он не жели да идете у цркву, да се причешћујете, да се осветите. Пошло му је за руком да нам затвори цркве, да се не причешћујемо и да се не освећујемо. Нама то, међутим, ништа не смета, ми смо смерни, побожни, поштујемо Цркву, није важно што нам неко псује Мајку, што нам псује Оца! Ми смо радосни и задовољни јер имамо „мир“. Да ли се слажете са овим? То је ствар избора. Зар се нећу забринути ако чујем да сте зарад „мира“ пристали да вам псују и оца и Бога и веру? Зарад „мира“ је све могуће. Уосталом, зар луцифер и његови неће доћи у име неког тобожњег „мира“? Успео је да убеди и Зороа да нам да своју маску да је ставимо на уста, као што је стављају псима и медведима да се не оглашавају.

Шта се догодило са оним што су нам до скора говорили лекари: да отворимо прозоре, да се надишемо ваздуха да бисмо били здрави? Сада затварамо прозоре да се не бисмо заразили?! Сатана нас је тако преварио да нас је убедио да преко брњице за псе, коју носимо преко уста, треба поново да удишемо штетни отпадни угљен диоксид, уместо да га издишемо напоље. Бог је тако уредио да човек удише кисеоник и да се развија помоћу њега, а биљке да узимају угљен-диоксид и тако расту. Сатана је успео да нас људе претвори у биљке! Само наставите да удишете угљен-диоксид и схватићете о чему говорим и како сте се претворили у биљке. Да ли сте уопште приметили у какве смо сатанске замке упали? Да ли су наши политичари свесни колико су издали нашу отаџбину? Да ли су наши црквени великодостојници свесни тога да више не стоје на висини свог задатка – да верују и да исповеде Христа?  

Сатана се боји свете водице, јер они који се освећују светом водицом истерују ђавола. Да ли сте размишљали о томе да је ово прва година у нашој Грчкој, нико до сада то није урадио – да забране свештенику да благослови воду, да благослови њиве, да благослови куће, да благослови људе и да се зло отера! Да ли сте схватили шта долази? Или нисте? Нећу поново да вам говорим шта нам се спрема јер бих морао поново да плачем због свега тога. Нећу рећи шта долази, просто ћу гледати. Хајде макар ми мушкарци да имамо мужевности, а ви жене да имате снаге, да кажемо једну истину: Боже мој, опрости нам! Опрости нам, Оче наш, што те се одричемо сваког дана, што немамо снаге да ти кажемо да те волимо. Опрости што немамо снаге да те исповедимо ни пред ким, што се кријемо!

Боље би било да имамо гоњење, оно старо гоњење Хришћана. Био сам у посети Италији, где је у катакомбама живело пет милиона Хришћана! Силазили су у катакомбе да би служили литургије. А ми сада имамо отворене цркве… Ма, које отворене цркве кад су их затворили?! Затворили су нам цркве уз изговор да се не бисмо заразили. Да се заразимо у цркви?! Видећете ускоро ко ће се заразити!   

Не кривим ја вас достојанственици, црквени великодостојници, политичари, наивни лекари, телевизијски водитељи јер ви радите свој посао за плату, ви сте промовисали то што је требало, ваше жртве су ту. Сада само размислите о својој души. Када ме је један дечко упитао како мени изгледа ово што се дешава, одговорио сам му: „Сине мој, нећу ништа да кажем осим ово: „Када будеш видео да са неба падају бомбе и да се свет изврће наопако, и то у целости, знај да сам напунио седамдесет година. Само толико ћу ти рећи“. Сада ћемо видети, знате оно ситно мезе које дајемо као предјело пре главног јела? То ће сада почети, и то вам кажем са великим болом у души и великом тугом.

Више бих волео да сам сада у православној мисији у Африци где људи долазе из далека, пешаче сатима да би дошли у колибе од блата… Имам једну фотографију где сам био у једној колиби од блата – дословно се на конструкцију од сувог дрвета лепи блато – да видите само тај народ, простодушни црни народ како клечи, дечица клече, сви заједно се моле и плачу. Да будем тамо међу анђелима… Говоримо о државама које су још увек безбожне, клањају се идолима… А овде, у „хришћанској“ држави, ја као свештеник служим међу уплашеним људима! Уместо да се боје да не изгубе своју душу, они дрхте да ли ће уместо 79 година живети само 78. Добро, зар нас није малчице стид? Хоћете сви да живите по сто година? Зар нису и светитељи умирали од разних болести? Старац Пајсије зар није био болестан? Свети Никифор Лепрозни кога смо јуче прославили? Сви људи су били болесни. Зар болест није део нашег живота који нас васпитава (у Христу), а не оно што нас плаши и од чега дрхтимо од јутра до вечери у страху од смрти? Толико смо се срозали у том страху да смо испали смешни. Дали смо своје поверење ђаволу и чинили му на вољу и, ево, нас данас на највећи празник нашег Оца са затвореним црквама. У Атини 25 до 50 људи сме да уђе у цркву. Другим речима, у једној парохији од сто хиљада, десет хиљада, пет хиљада … верника само 50 људи сме да уђе у цркву? То значи да само они могу да се освете, а шта је са осталима? Остали нека се смрзну!

Ако је тако, нека почне прогон Хришћана, макар ће се одвојити пшеница од сламе и знаћемо који од нас су верујући, а који су неверујући. Војска Христова мора да буде силна и снажна. Ако војска није снажна, ђаво ће је лако растурити. Туга и бол ме терају да овако говорим. Ако хоћете да чујете, чујте, а ако нећете, немојте. Да ли се у Атини неко усуђује да ово каже? Одмах би се нашао неко да позове телефоном полицију и да пријави:

  • Полицијска станица? Молим вас, дођите овамо јер имамо једног прелашћеног и блесавог попа који нам говори бесмислице!

 Одмах би се зачула полицијска сирена, дошла би полиција и упитала:

  • Ко је овде прелашћени поп?
  • Ја сам.
  • Молим Вас, дођите овамо да спасемо остатак разумног света од вас прелашћених.

Запамтите ово што ћу вам рећи: у једном тренутку нећете више моћи да нађете свештеника да вам служи литургију, ни свештеника да вам освети водицу, ни свештеника да вас опоје. Видим да ће у једном тренутку људи попадати на земљу као мушице, али неће бити свештеника да их опоје, мораћете сами да укопавате своје мртве. Зато што немате снаге да се држите сви заједно и да заједно кажете демонима: ми смо Хришћани! Зар су мала деца могла да се освете, а ми стари не можемо? Ми стари смо се следили! Ја носим име по једној девојчици од једанаест година, Елпиди (Вери), њена млађа сестра је имала девет година, а старија дванаест година. Оне су мученички пострадале ради љубави Божје. Катарина, Варвара, Христина, Агатија, Агнија… све оне, безбројно мноштво светитеља, дечица са снажном вером. Мислио сам да ми старији имамо више мудрости и разума. Ма, како да не, имамо више глупости, а не мудрости. Мала деца, мученици, су били мудри јер су знали у шта верују и коме се клањају.

Сада ћемо осветити водицу. Надам се да се због овога што сам вам рекао нећете наљутити на мене и позвати полицију да ме приведе. Оно јесте да је боље да си као прелашћен у тамници него као разуман међу сасвим приземним људима у којима уопште нема вере и где не постоји Бог, јер шта да радиш с њима? Други људи су се у тамницама посветили јер је тамо био Бог. У тамницама је био толики свет, а ван њих само безбожници и неверујући који су се клањали идолима дванаесторице богова. Дотле смо се срозали и спали смо на клањање идолима!

Обраћам се вама који још верујете у Бога Оца, који се још радујете што сте Његова деца, ви који хоћете да му се обраћате и да га призивате, дођите да осветимо водицу и да кажете: Боже мој, пошто нисам успео да се причестим јер ти ниси вредан да те примим у себе, прими речи оног прелашћног свештеника, прими наше извињење и дај нам од Твоје освећене воде. Дај да се од освећене водице осветимо, да попијемо од ње, а да ти уђеш у нас и да пустиш да твој Свети Дух очисти сваку нечистоту душе и тела. Молимо ти се да нас удостојиш да у овој години у коју улазимо будемо с Тобом, да Те не издамо, него да будемо они који ће ти увек говорити као мало дете: мој слатки Исусе, ти си моја љубав и мој Цар. Ја Теби верујем, Теби се клањам и Тебе ћу увек волети. Молим се да нас Бог удостоји да будемо Његова деца, која ће му говорити ову кратку, а лепу молитву: „Вољени мој Исусе, Теби верујем, Теби се клањам и Тебе волим. Боже мога срца, Теби верујем, Теби се клањам и Тебе волим. Свети Душе, Теби верујем, Теби се клањам и Тебе волим. Једно триипостасно Божанство, Теби верујем, Теби се клањам и Тебе волим.“ Дакле, шта исповедамо у овој молитви – веру, поклањање Богу и љубав.

Добро дошли у нови свет катакомби, који тамо почиње! Ускоро ће се одвојити пшеница од сламе. Сламнати људи (страшила од сламе), односно лажно назване вође, преузеће велики, званични…  да не кажем шта да их не бих још више ражалостио. Ми који верујемо у истинског Христа, треба да се припремимо за велике прогоне, за нове катакомбе због истините вере. Будите сигурни у једну ствар: сада ће се појавити највећи светитељи свих векова, сада ће бити много више милијарди (а не милиона) оних који ће поверовати у истинског Христа, који ће волети истинског Христа и који неће прихватити антихриста који долази. Молим се да и ви будете међу њима, истину вам говорим да неће бити малобројни, то је реална слика. Сатана ће када дође антихрист – а још није његово време – бити у чуду откуд толики људи који воле истинског Христа. Зачудиће се. Свети Дух и анђели ће крити од његових очију те душице које ће се клањати Христу, којих ће бити у толиком мноштву, а толико скривене. Клањаће се Христу само што ће то бити у тајности, служићемо Свете Литургије кришом, све ће бити кришом, спуштаћемо крст у воду, видећете то како ће бити. Ја нећу тада живети. Они ће скинути крстове, избрисаће иконе, упадаће у куће да би контролисали шта се дешава. Међутим, у то време ће постојати такве душице, такве слатке душице, таква дечица, која ће са таквом силом се клањати Христу да ће њихово срце бити веће од вулкана, вулканска лава неће бити ништа спрам њихове љубави према Христу! Сатана ће од тога да гори и неће се усудити да им се приближи. Дај Боже да и ви будете међу њима, као и ваша деца. Амин.      

Извор: https://www.youtube.com/watch?v=jnnSLnutL_g

Са грчког превела Валентина Аврамовић

Овај текст спада у тематске категорије:

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР