Сусрет владара и аскете

Археолог Марко Поповић, аутор управо објављене монографије „Тврђава Рас“ (издање Археолошког института у Београду), тврди да су први Немањићи боравили у тврђави над ушћем Себечевске реке у Рашку. 

– Под градским бедемима, у пећинама претвореним у ћелије, монаси су подигли духовну одбрану српске државе.

У научним круговима још увек траје полемика о томе на ком се месту тачно налазила престоница Немањића. Да ли је средиште српске средњовековне државе у 12. и 13. веку била тврђава на источном улазу у Рашку котлину – такозвана градина у Постењу или је то била западна тврђава која се уздиже над ушћем Себечевске реке у реку Рашку, или је, пак, читав Рас као област са својим црквама представљао седиште великог жупана и његових наследника?

Археолог Марко Поповић, аутор управо објављене монографије „Тврђава Рас“ (Археолошки институт Београд, 1999), после више од двадесет година истраживања на овом простору, износи тезу да су први Немањићи боравили у тврђави над ушћем и да је управо та тврђава она коју историјски извори помињу под именом Рас. Живот владарске породице међу њеним бедемима је неспоран, тврди аутор.

Фотографија преузета са стране 4 ауторовог текста.

Овај текст спада у тематске категорије:

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР