Тестамент једног чудака

Локални загриженик за старине поручио је археолозима са самртне постеље да никада неће склопити скулптуру Максимина Даје, градитеља Шаркамена, без оних делова које је он склонио на скровито место. 

– Миодраг Томовић о новим истраживањима на овом месту

Прошле су две године од открића изузетно вредног златног накита у маузолеју царске палате у селу Шаркамену код Неготина и сазнања да је у близини чувеног Гамзиграда постојао још један римски град са велелепним здањима. Мада је Шаркамен један од ретких локалитета на којима је овог лета, из свима познатих разлога, истраживање уопште настављено, нека питања су и даље остала неодгонетнута. Како се звала мајка цара Максимина Даје, којој је пронађени накит припадао,да ли је и по њој, као што је случај са Ромулијаном, ово утврђење носило име, зашто палата није довршена, ко ју је и када порушио…

Поред свега, један локални чудак је у посмртној опоруци археолозима поручио да никада неће склопити делове велике царске статуе од порфира без оних фрагмената које је он нашао под једним храстом и склонио на скривено место. Уз помоћ полиције стручњаци су у заоставштини преминулог љубитеља старина пронашли 25 комада скупоценог камена, али не превише важних за реконструкцију скулптуре. Вероватно су били постављени ту само да заварају траг, каже Миодраг Томовић, виши научни сарадник Археолошког института у Београду и руководилац истраживања на Шаркамену.

Фотографија преузета са стране 1 ауторовог текста.

Овај текст спада у тематске категорије:

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР