Трансродни старци памте свој биолошки пол

Омасовљавање нових појава и трендова у свету, између осталог и животних стилова (јер кад их тако назовемо, онда је то „у реду“ и „оправдано“), довело је и до појаве до сада непознатих проблема и недоумица. Још у марту 2018. године, британски Би-Би-Си објавио је да је Министарство здравља у северном Велсу донело нове смернице за медицинско особље које се стара о трансродним особама с деменцијом, како би се обезбедило да пацијенти у северном Велсу добију достојанствену и саосећајну негу какву свако људско биће и заслужује. Наравно, неспорно је да је свако људско биће вредно и заслужује да се сви према њему односе с поштовањем и достојанствено – и заиста медицинске раднике треба мало чешће подсећати на то будући да знамо како се опходе према пацијентима у болницама у Србији, какву храну добијају породиље и тако даље.

Фотографија преузета са сајта ifamnews

Мислим да ово потврђује све оно што изјављују научници који су и даље верни науци, логици и здравом разуму, а не идеологији, и који упозоравају на погубан утицај трансродне идеологије (видети нпр. књиге Рајана Т. Андерсона и Ебигејл Шрир).

Због тога је неопходно да медицинско особље буде обучено и способно да помогне овим сиротим старцима да преброде ове тешке тренутке. Заиста, без имало ироније, слажем се да су то веома тешки тренуци. Замислите да сте стари, да су вам сећања махом изгубљена у магли времена, старости и сенилности, а онда, када се неки зрачак светла коначно пробије кроз ту маглу, схватите да то што видите у огледалу заправо – нисте ви. Замислите те дементне старце и старице и њихову запрепашћеност кад им се неко обрати као особи другог пола од оног у ком су рођени јер чак и кад успомене бледе и магла сећања постаје све гушћа, њихов полни идентитет – њихова мушкост или женственост – остаје један од малобројних делова стварности којих се њихова свест грчевито држи до самог краја.

Овај текст спада у тематске категорије:

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР