Град на белој стени

На ушћу реке Градац у Колубару уздизао се некада славни град Валва, велико римско, касније немањићко утврђење.
Путници у возовима који саобраћа на релацији Београд – Бар и не слуте да се изнад једног тунела пробијеног у клисури реке Градац, југоисточно од Ваљева, баш понад њихових глава, уздиже град површине од три хектара за који се доскора није знало и из чијег се подграђа развило данашње Ваљево. А није се знало из више разлога.
Они који су прокопавали тунел за пругу, да их не би ко зауставио у радовима, никоме нису пријављивали да су наишли на подземне ходнике и људске скелете, већ су их само уклањали у страну, а ходнике затрпавали. Лукави мештани су београдским археолозима, који су начувши нешто долазили у обилазак, показивали само незнатни део утврђења подигнутог на тешко приступачној стени, високој сто педесет метара, а сами су годинама прекопавали другу страну, како они кажу – Јерининог града у потрази за благом.
А тада су, не знајући једни за друге, археолози истраживачке станице „Петница“, која се налази у близини утврђења, и један ваљевски лекар Божин Јаневски, заљубљеник у историју свога краја, почели да истражују на овој локацији.

Илустрација  преузета са стране 2 ауторовог текста.

Овај текст спада у тематске категорије:

СРПСКИ НАУЧНИ ЦЕНТАР